skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pomidory z papryką na barszcz na zimę? Przygotuj wszystkie produkty. Jeśli używasz warzyw z ogrodu, sos pomidorowy z pewnością okaże się bogatszy. Pomidory do przepisu wziąłem odmiany & quot; Różowy & quot;, są słodkawe w smaku i bardzo soczyste. Użyłem soli Adyghe, zawiera pewną ilość aromatycznych przypraw, z tego sos stał się tylko bardziej aromatyczny.
Krok 2:
Usuń łodygi z pomidorów, umyj wszystkie warzywa pod bieżącą czystą wodą. Osusz je papierowymi serwetkami lub ręcznikiem. W razie potrzeby wraz z papryką można użyć papryki chili, a następnie gotowe danie okaże się wyspiarskie i pikantne w smaku. Tym razem wziąłem 3 strąki ostrej papryki do przepisu.
Krok 3:
Pokrój pomidory na dwie lub cztery części, aby wygodniej było je przetwarzać w przyszłości. Usuń miejsca, w których przymocowano łodygę za pomocą noża. Pokrój paprykę na pół, usuń wszystkie nasiona i białe smugi wewnątrz warzywa.
Krok 4:
Następnie musisz przetworzyć pomidory i paprykę, możesz to zrobić za pomocą maszynki do mięsa lub blendera (zwykle używam maszynki do mięsa). Więc posiekaj pomidory.
Krok 5:
Zrób to samo z papryką.
Krok 6:
W dużym garnku lub filiżance wyślij skręcone warzywa i dodaj sól. Wszystko dokładnie wymieszaj, spróbuj sosu. Jeśli brakuje ci soli, dodaj trochę soli. Umieść sos pomidorowy na kuchence i po ugotowaniu gotuj na małym ogniu przez około 15 minut(nie zapomnij czasami mieszać).
Krok 7:
W międzyczasie wysterylizuj słoiki i pokrywki. Wybierz dowolną dogodną dla siebie metodę, możesz to zrobić w piekarniku, kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej. Wlej gotowy sos barszczowy do sterylnych słoików i zwiń pokrywki. Odwróć słoiki do góry nogami i pozostaw pod ciepłym kocem lub ręcznikiem, aż całkowicie ostygną w temperaturze pokojowej. Zostawiam na około jeden dzień.
Krok 8:
Umieść przedmiot w spiżarni, piwnicy lub innym chłodnym miejscu w celu długotrwałego przechowywania.
jeśli chcesz szybko i smacznie ugotować barszcz, użyj sosu pomidorowo-paprykowego. Dzięki temu dodatkowi Twoje pierwsze danie będzie najsmaczniejsze i najjaśniejsze!
w sosie do barszczu możesz opcjonalnie użyć czosnku, okaże się jeszcze bardziej aromatyczny. Aby to zrobić, przełóż obrane ząbki czosnku przez maszynę do mięsa lub prasę czosnkową i zagotuj razem z pomidorami i papryką (krok numer 6).
sos pomidorowy z papryką byłby świetnym dodatkiem do pierogów lub manti.
musisz spróbować!
smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g