skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować dżem jabłkowy w plasterkach z cytryną, aby jabłka nie były ugotowane? Będziesz potrzebował jabłek nieco więcej niż kilogram, jednej cytryny, cukru od 600 gramów (jeśli nie lubisz mocno słodkiego) do 1 kilograma (jeśli chcesz słodszego) i dwóch szklanek wody.
Krok 2:
Jabłka wybierz solidne jesienne odmiany, w przeciwnym razie będą się gotować i dostaniesz dżem, a nie dżem w plasterkach. Każdy plasterek jabłka w gotowym dżemie powinien być cały i nie rozpadać się. Jabłka umyć, obrać. Usuń rdzeń i pokrój w cienkie kliny (talerze). Zważyć. Mam wagę netto 1000 gramów.
Krok 3:
Teraz zajmijmy się gotowaniem syropu, to sekret prawidłowego dżemu w plasterkach. Wlej dwie szklanki wody do rondla i wlej wymaganą ilość cukru. Wystarczyło mi 750 gramów. Okazało się dość słodkie, ale nie mdłe. Ważne jest również to, jakich jabłek używasz: kwaśne wymagają więcej cukru.
Krok 4:
Postaw garnek na małym ogniu i gotuj, aż cukier się rozpuści, ciągle mieszając, aby cukier nie przypalił się na dnie garnka.
Krok 5:
Wlej jabłka powstałym gorącym syropem. Pozwól im parzyć w syropie przez 30 minut.
Krok 6:
Następnie postaw patelnię na ogniu i zacznij gotować dżem. Najpierw zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj dżem przez 20 minut. Jeśli utworzy się piana, usuń ją łyżką. Nie miałem jej. Pozwól dżemowi ostygnąć przez 2 godziny i gotuj ponownie przez 20 minut.
Krok 7:
Następnie ponownie ostudź dżem przez 2-3 godziny. Umyj cytrynę, usuń wszystkie nasiona i drobno posiekaj. Dodaj cytrynę do dżemu. Gotuj już z cytryną przez 20-30 minut na małym ogniu.
Krok 8:
Talerze jabłek na oczach staną się przezroczyste i bursztynowe. A kiedy dżem trochę stoi, cytryna wyrównuje kolor z jabłkami i staje się przezroczysta. Najsmaczniejszy & quot; Bursztynowy & quot; dżem jabłkowy z plasterkami z cytryną jest gotowy.
cytryna nadaje przyjemną kwaskowatość, której nie ma w jabłkach, nawet jeśli nie są zbyt słodkie.
do przygotowania na zimę przygotuj szklane słoiki o odpowiednich rozmiarach. Umyj je dokładnie, a następnie wysterylizuj w dowolny dogodny dla siebie sposób: w piekarniku, na parze lub w powolnej kuchence. Gotuj dla nich pokrywki w wodzie przez 10-15 minut (jeśli pokrywki są metalowe!). Ułóż gotowy dżem w słoikach i zwiń. Przepis nie wymaga dodatkowej sterylizacji. Przechowuj w piwnicy, szafie lub innym chłodnym, ciemnym miejscu.
smacznego!
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g