dżem jabłkowy w plasterkach z cytryną

piękny, bursztynowy, o pikantnym cytrusowym zapachu! Dżem jabłkowy z cytryną to świetny deser na herbatę, a także nadzienie do ciast i pasztecików. Owoce są dla niego krojone w plasterki, które podczas gotowania stają się przezroczyste jak bursztyn. Taki przysmak można gotować przez cały rok.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 36 g
148 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować dżem jabłkowy w plasterkach z cytryną, aby jabłka nie były ugotowane? Będziesz potrzebował jabłek nieco więcej niż kilogram, jednej cytryny, cukru od 600 gramów (jeśli nie lubisz mocno słodkiego) do 1 kilograma (jeśli chcesz słodszego) i dwóch szklanek wody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jabłka wybierz solidne jesienne odmiany, w przeciwnym razie będą się gotować i dostaniesz dżem, a nie dżem w plasterkach. Każdy plasterek jabłka w gotowym dżemie powinien być cały i nie rozpadać się. Jabłka umyć, obrać. Usuń rdzeń i pokrój w cienkie kliny (talerze). Zważyć. Mam wagę netto 1000 gramów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz zajmijmy się gotowaniem syropu, to sekret prawidłowego dżemu w plasterkach. Wlej dwie szklanki wody do rondla i wlej wymaganą ilość cukru. Wystarczyło mi 750 gramów. Okazało się dość słodkie, ale nie mdłe. Ważne jest również to, jakich jabłek używasz: kwaśne wymagają więcej cukru.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Postaw garnek na małym ogniu i gotuj, aż cukier się rozpuści, ciągle mieszając, aby cukier nie przypalił się na dnie garnka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej jabłka powstałym gorącym syropem. Pozwól im parzyć w syropie przez 30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie postaw patelnię na ogniu i zacznij gotować dżem. Najpierw zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj dżem przez 20 minut. Jeśli utworzy się piana, usuń ją łyżką. Nie miałem jej. Pozwól dżemowi ostygnąć przez 2 godziny i gotuj ponownie przez 20 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie ponownie ostudź dżem przez 2-3 godziny. Umyj cytrynę, usuń wszystkie nasiona i drobno posiekaj. Dodaj cytrynę do dżemu. Gotuj już z cytryną przez 20-30 minut na małym ogniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Talerze jabłek na oczach staną się przezroczyste i bursztynowe. A kiedy dżem trochę stoi, cytryna wyrównuje kolor z jabłkami i staje się przezroczysta. Najsmaczniejszy & quot; Bursztynowy & quot; dżem jabłkowy z plasterkami z cytryną jest gotowy.

cytryna nadaje przyjemną kwaskowatość, której nie ma w jabłkach, nawet jeśli nie są zbyt słodkie.

do przygotowania na zimę przygotuj szklane słoiki o odpowiednich rozmiarach. Umyj je dokładnie, a następnie wysterylizuj w dowolny dogodny dla siebie sposób: w piekarniku, na parze lub w powolnej kuchence. Gotuj dla nich pokrywki w wodzie przez 10-15 minut (jeśli pokrywki są metalowe!). Ułóż gotowy dżem w słoikach i zwiń. Przepis nie wymaga dodatkowej sterylizacji. Przechowuj w piwnicy, szafie lub innym chłodnym, ciemnym miejscu.

smacznego!

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy