skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z bakłażana, papryki i pomidorów na zimę? Przygotuj jedzenie. Warzywa umyć i osuszyć. Pokrój pomidory na kawałki i przepuść przez maszynę do mięsa. Możesz wcześniej zdjąć z nich skórę, ale nie jest to konieczne, ponieważ pomidory zamienią się prawie w puree ziemniaczane.
Krok 2:
Obrać bakłażany, pokroić wzdłuż na pół i przykryć solą przez 15-20 minut, aby usunąć gorycz. Następnie spłucz z nich sól wystającym sokiem, osusz i pokrój w dużą kostkę. Usuń rdzeń z nasion z papryki i pokrój miąższ w paski. Czosnek i ostra papryka-arbitralnie. Czosnek można przepuścić przez prasę.
Krok 3:
Ułóż wszystkie warzywa z przewijanymi pomidorami w dużym garnku nadającym się do gotowania. Do tych celów lepiej nie używać naczyń aluminiowych, ponieważ metal reaguje z kwasem. Weź emaliowaną patelnię lub miskę. Dodaj cukier, sól, pieprz, podpal. Doprowadzić masę do wrzenia i gotować przez 15 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Krok 4:
W tym czasie posiekaj czyste i suche warzywa.
Krok 5:
Po 15 minutach duszenia wlej olej, esencję octu do warzyw, włóż warzywa. Gotuj wszystko razem przez kolejne 5 minut.
Krok 6:
Wlej sałatę do wysterylizowanych słoików i zwiń sterylnymi pokrywkami. O tym, jak sterylizować słoiki i wiele innych ważnych wskazówek dotyczących półfabrykatów, przeczytaj link na końcu przepisu. Odwróć słoiki do góry nogami, zawiń w coś ciepłego i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj gotową sałatkę w chłodnym miejscu. Wydajność sałatki z danej ilości produktów wynosi około 5 litrów.
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g