Sałatka z pomidorów z bakłażana na zimę

Szybki, prosty, ze zwykłych potraw, najsmaczniejszy! Sałatka z bakłażana, papryki i pomidorów jest konserwowana bez sterylizacji, co znacznie skraca czas gotowania. Wykonany z jesiennych aromatycznych warzyw, stanowi doskonały dodatek do każdego posiłku w chłodne zimowe wieczory.
HalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 25 % 3 g
węglowodany 67 % 8 g
59 kcal
IG: 63 / 0 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z bakłażana, papryki i pomidorów na zimę? Przygotuj jedzenie. Warzywa umyć i osuszyć. Pokrój pomidory na kawałki i przepuść przez maszynę do mięsa. Możesz wcześniej zdjąć z nich skórę, ale nie jest to konieczne, ponieważ pomidory zamienią się prawie w puree ziemniaczane.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obrać bakłażany, pokroić wzdłuż na pół i przykryć solą przez 15-20 minut, aby usunąć gorycz. Następnie spłucz z nich sól wystającym sokiem, osusz i pokrój w dużą kostkę. Usuń rdzeń z nasion z papryki i pokrój miąższ w paski. Czosnek i ostra papryka-arbitralnie. Czosnek można przepuścić przez prasę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ułóż wszystkie warzywa z przewijanymi pomidorami w dużym garnku nadającym się do gotowania. Do tych celów lepiej nie używać naczyń aluminiowych, ponieważ metal reaguje z kwasem. Weź emaliowaną patelnię lub miskę. Dodaj cukier, sól, pieprz, podpal. Doprowadzić masę do wrzenia i gotować przez 15 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie posiekaj czyste i suche warzywa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po 15 minutach duszenia wlej olej, esencję octu do warzyw, włóż warzywa. Gotuj wszystko razem przez kolejne 5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej sałatę do wysterylizowanych słoików i zwiń sterylnymi pokrywkami. O tym, jak sterylizować słoiki i wiele innych ważnych wskazówek dotyczących półfabrykatów, przeczytaj link na końcu przepisu. Odwróć słoiki do góry nogami, zawiń w coś ciepłego i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj gotową sałatkę w chłodnym miejscu. Wydajność sałatki z danej ilości produktów wynosi około 5 litrów.

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę. 

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g

Podobne przepisy