skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kawior z dyni z czosnkiem? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Kawior z cukinii jest zwykle przygotowywany w sezonie warzywnym, więc weź świeże i sezonowe warzywa. Jeśli chodzi o cukinię, mogą to być dowolne: zarówno białe owoce, jak i cukinia.
Krok 2:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Krok 3:
Cukinię w razie potrzeby obrać, usunąć duże nasiona i pokroić w kostkę.
Krok 4:
Przygotuj naczynia do gotowania kawioru: najlepiej, jeśli jest to garnek z grubym dnem - kawior się w nim nie przypali. Włóż do niego posiekaną cebulę i cukinię.
Krok 5:
Zmiel warzywa do uzyskania gładkości za pomocą blendera lub maszynki do mięsa.
Krok 6:
Dodaj posiekany czosnek. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu i gotować przez około godzinę.
Krok 7:
Dodaj sól, cukier.
Krok 8:
Wlej olej roślinny.
Krok 9:
Dodaj koncentrat pomidorowy. Można go zastąpić świeżymi posiekanymi pomidorami.
Krok 10:
Wlej ocet. Ten przepis wykorzystuje ocet stołowy 6-9%.
Krok 11:
Gotuj przez kolejne 30 minut.
Krok 12:
Dodaj majonez i gotuj kawior przez kolejne 20 minut.
Krok 13:
Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Wlewam do nich trochę wody i wkładam je do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Wystarczy gotować pokrywki przez 5 minut.
Krok 14:
Ułóż kawior w słoikach i szczelnie zamknij lub zwiń pokrywkami. Sterylizacja nie jest wymagana. Przedmiot obrabiany jest przechowywany w chłodnym miejscu. Smacznego!
pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.
która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g