kawior z cukinii z czosnkiem i koncentratem pomidorowym i majonezem na

o niewiarygodnie delikatnym smaku dzięki sekretnemu składnikowi! Ten przepis na kawior do squasha z czosnkiem różni się tym, że dodaje się do niego majonez. Nie tylko nadaje gotowemu produktowi pikantną nutę, ale także działa jako dodatkowy środek konserwujący - taki przedmiot jest lepszy i dłużej przechowywany!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 38 % 6 g
węglowodany 56 % 9 g
90 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kawior z dyni z czosnkiem? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Kawior z cukinii jest zwykle przygotowywany w sezonie warzywnym, więc weź świeże i sezonowe warzywa. Jeśli chodzi o cukinię, mogą to być dowolne: zarówno białe owoce, jak i cukinia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cukinię w razie potrzeby obrać, usunąć duże nasiona i pokroić w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj naczynia do gotowania kawioru: najlepiej, jeśli jest to garnek z grubym dnem - kawior się w nim nie przypali. Włóż do niego posiekaną cebulę i cukinię.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmiel warzywa do uzyskania gładkości za pomocą blendera lub maszynki do mięsa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj posiekany czosnek. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu i gotować przez około godzinę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj sól, cukier.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej olej roślinny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj koncentrat pomidorowy. Można go zastąpić świeżymi posiekanymi pomidorami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej ocet. Ten przepis wykorzystuje ocet stołowy 6-9%.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotuj przez kolejne 30 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj majonez i gotuj kawior przez kolejne 20 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Wlewam do nich trochę wody i wkładam je do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Wystarczy gotować pokrywki przez 5 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ułóż kawior w słoikach i szczelnie zamknij lub zwiń pokrywkami. Sterylizacja nie jest wymagana. Przedmiot obrabiany jest przechowywany w chłodnym miejscu. Smacznego!

pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g

Podobne przepisy