ogórki kiszone słodko-kwaśne na zimę
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
umyj słoiki, umyj jedzenie, obierz czosnek.
włóż koperek, ząbki czosnku, wlej wiśnie do słoika (możesz też porzeczki). Połóż ogórki na wierzchu, a między nimi kawałki marchwi.
zalej słoik wrzącą wodą przez 20 minut. Następnie spuść wodę na patelnię, dodaj wszystkie inne przyprawy, cukier, sól. Doprowadzić do wrzenia i zalać powstałym roztworem gorące ogórki. Wlej ocet na wierzch. Natychmiast zwiń i zawiń słoiki, obracając.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Liście wiśni - 0 kcal/100g