ogórki kiszone słodko-kwaśne na zimę

chrupiące domowe ogórki to najlepsza przekąska! Ten oryginalny przepis kulinarny znalazłem w notatkach mojej babci, która zawsze miała piwnicę pełną różnorodnych marynat i marynat. Chcę podzielić się ze wszystkimi fanami pysznego jedzenia oryginalnym przepisem na domowe słodkie marynowane ogórki.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 89 % 8 g
37 kcal
IG: 38 / 0 / 63

metoda gotowania

czas gotowania: 20 D 40 min

umyj słoiki, umyj jedzenie, obierz czosnek.
włóż koperek, ząbki czosnku, wlej wiśnie do słoika (możesz też porzeczki). Połóż ogórki na wierzchu, a między nimi kawałki marchwi.
zalej słoik wrzącą wodą przez 20 minut. Następnie spuść wodę na patelnię, dodaj wszystkie inne przyprawy, cukier, sól. Doprowadzić do wrzenia i zalać powstałym roztworem gorące ogórki. Wlej ocet na wierzch. Natychmiast zwiń i zawiń słoiki, obracając.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Liście wiśni - 0   kcal/100g

Podobne przepisy