dżem z cukinii z cytryną

niesamowicie pyszne, proste i szybkie! Wspaniały przepis na super dżem! Zwracam uwagę na kulinarny przepis na dżem z cukinii z cytryną mojej babci. Zawsze traktuję moich gości tym słodkim jedzeniem i nikt nie może zgadnąć: z jakich owoców robi się dżem. Rzeczywiście, ten dżem przypomina ananasa. Wszyscy są mile zaskoczeni smakiem dżemu z cukinii z cytryną.
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 48 g
193 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 14 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

cukinię myjemy w wodzie, obieramy i usuwamy nasiona. Następnie kroimy je w małe kostki. Dobrze umyte cytryny również kroimy w kostkę wraz ze skórką. Cukinię mieszamy z cytrynami, pokrywając granulowanym cukrem przez 1,5 godziny, aby mieszanina dała sok. Po upływie czasu dodajemy wodę i gotujemy w następujący sposób: trzykrotnie doprowadzamy dżem do wrzenia i po każdym gotowaniu całkowicie schładzamy. Następnie układamy dżem z cukinii z cytryną w sterylizowanych szklanych słoikach, zamykając plastikowymi pokrywkami. Przechowywać w chłodnym miejscu. Niewątpliwie ten dżem będzie bardzo lubiany przez małe słodycze. Kolor przypomina bursztyn i będzie doskonałą okazją do zimowej herbaty. Dobrze podawaj dżem z naleśnikami lub ciastem cytrynowym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy