skład / składniki
gotowanie krok po kroku
cukinię myjemy w wodzie, obieramy i usuwamy nasiona. Następnie kroimy je w małe kostki. Dobrze umyte cytryny również kroimy w kostkę wraz ze skórką. Cukinię mieszamy z cytrynami, pokrywając granulowanym cukrem przez 1,5 godziny, aby mieszanina dała sok. Po upływie czasu dodajemy wodę i gotujemy w następujący sposób: trzykrotnie doprowadzamy dżem do wrzenia i po każdym gotowaniu całkowicie schładzamy. Następnie układamy dżem z cukinii z cytryną w sterylizowanych szklanych słoikach, zamykając plastikowymi pokrywkami. Przechowywać w chłodnym miejscu. Niewątpliwie ten dżem będzie bardzo lubiany przez małe słodycze. Kolor przypomina bursztyn i będzie doskonałą okazją do zimowej herbaty. Dobrze podawaj dżem z naleśnikami lub ciastem cytrynowym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g