dżem z aronii na zimę

szybki, smaczny i zdrowy dżem z aronii! Aronia jest znana wielu nie tylko jako smaczna jagoda o cierpkim smaku, ale także bogata w składniki odżywcze i witaminy. Aronia jest zalecana do jedzenia osobom, które mają problemy z ciśnieniem związane z zaburzeniami układu sercowo-naczyniowego, słabym wzrokiem i wieloma innymi chorobami. Najlepszym sposobem na zachowanie tej jagody na zimę jest jej zamrożenie. Jednak nie każdy lubi aronię, gdy jest świeża, jest bardzo ciężka i cierpka w użyciu. Pyszny dżem z aronii. Ale oczywiście, aby maksymalna ilość witamin została zachowana w tej jagodzie, należy ją jak najmniej poddać obróbce cieplnej.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 51 g
203 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na dżem. Najprostszy i najszybszy przepis na dżem tak zwany "pięciominutowy" pozwala zachować maksimum składników odżywczych w jagodzie ze względu na fakt, że dżem gotuje się dosłownie tylko 5 minut. Sortujemy jagody aronii, myjemy, usuwamy zgniłe i zepsute jagody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wrzuć aronię do durszlaka, pozwól wodzie całkowicie spłynąć. Jagody zbiera się jesienią od września do listopada. Dobrze jest, gdy jagody pochodzą z ich działki, uprawiane na terenach przyjaznych dla środowiska. Aronia powinna być dobrze Dojrzała, w przeciwnym razie produkt okaże się z goryczką i cierpką. Możesz zrobić dżem nie tylko z zebranych jagód, ale także z mrożonej aronii.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż jagody aronii do metalowego rondla lub filiżanki, zalej wrzącą wodą, aby wszystkie jagody były pod wodą i blanszuj na średnim ogniu, aż będą miękkie. Wystarczy kilka minut, w zależności oczywiście od odmiany, stopnia dojrzałości i wielkości jagód. Dlatego lepiej smakować jagody. Następnie spuść wodę, wrzuć jagody do durszlaka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ponownie włóż jarzębinę do metalowego naczynia, które nie utlenia się podczas interakcji z sokiem jagodowym, lepiej wziąć grubościenną patelnię do gotowania dżemu. Wlej cukier do rondla z jagodami i zmiel je razem ręcznym naciśnięciem lub blenderem. W przypadku braku takich urządzeń możesz użyć maszynki do mięsa. Stopień zmielenia zależy od konsystencji dżemu, który chcesz uzyskać, jak puree lub z kawałkami jagód.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozpalamy mieszaninę aronii z cukrem. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu, ciągle mieszając, aby cukier nie przykleił się do dna i całkowicie się rozpuścił, pięć minut od momentu zagotowania mieszanki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Natychmiast ułóż dżem na wcześniej przygotowanych i wysterylizowanych słoikach. Zwijamy pokrywki i przechowujemy w chłodnym miejscu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Aronia - 52   kcal/100g

Podobne przepisy