skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę myśliwską na zimę? Przygotuj wszystkie składniki potrzebne do gotowania. Umyj i osusz wszystkie warzywa. Zwykle nie myję kapusty, ale po prostu zdejmuję dwa górne liście i wyrzucam je. Odetnij końce ogórków, usuń rdzeń z nasion z papryki. Zawsze zdejmuję skórkę z pomidorów, aby nie znalazła się w gotowej sałatce. Nie trzeba tego robić zgodnie z przepisem, wystarczy odciąć łodygi.
Krok 2:
Obierz marchewki i pokrój w cienkie kółka. Do krojenia używam specjalnej tarki do krojenia. Wlej olej roślinny do dużego rondla z grubym dnem i ułóż warstwę pokrojonej marchewki.
Krok 3:
Rozłóż cebulę pokrojoną w półpierścienie w następnej warstwie.
Krok 4:
Następnie-papryka pokrojona w paski (kroję w półpierścienie).
Krok 5:
Następna warstwa to krążki ogórków, które również pocieram na tarce do rozdrabniania, ale można sobie z tym poradzić zwykłym nożem.
Krok 6:
Następnie warstwa posiekanej kapusty. Kapustę można lekko posolić, aby wypuściła sok.
Krok 7:
I ułóż pomidory pokrojone w plasterki na ostatniej warstwie. Umieść patelnię z sałatką myśliwską na zimę na ogniu, nie mieszaj warstw! Nie bój się, że patelnia jest obciążona górą, gdy sałatka się rozgrzeje, a warzywa dadzą sok, masa się uspokoi.
Krok 8:
Gdy zawartość garnka dobrze się rozgrzeje i zagotuje, dodaj sól, cukier i wszystkie przyprawy. Dobrze wymieszaj sałatkę myśliwską na zimę. Ponownie poczekaj, aż się zagotuje i gotuj przez kolejne pięć minut na małym ogniu.
Krok 9:
Gdy sałatka się zagotuje i dużo soku się wyróżnia, sałatka jest gotowa.
Krok 10:
Ułóż gorącą sałatkę w przygotowanych słoikach.
Krok 11:
Połóż ręcznik na dnie dużego garnka, połóż na nim słoiki z sałatką, napełnij słoiki wodą na wieszakach. Następnie sterylizuj słoiki: 0,5 l-5 minut, 0,75 - 7 minut, 1 L-10 minut. Zwiń gotową sałatkę i zawiń w ciepły koc, aż całkowicie ostygnie.
z podanej liczby składników uzyskuje się 3,5 litra gotowej sałatki Myśliwskiej na zimę.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Pieprz goździkowy (ziele angielskie) - 263 kcal/100g