Sałatka myśliwska na zimę

świetna przekąska warzywna na święta i dni powszednie! Sałatka myśliwska na zimę jest przygotowywana z produktów dostępnych dla wszystkich, bardzo łatwo i prosto. Przepis pozwala skutecznie i smacznie zachować sezonowe warzywa na przyszłość. Uwielbiam to, ponieważ ma wiele składników, a układanie warzyw warstwami zapewnia ich prawidłowe duszenie!
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 25 % 3 g
węglowodany 67 % 8 g
61 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę myśliwską na zimę? Przygotuj wszystkie składniki potrzebne do gotowania. Umyj i osusz wszystkie warzywa. Zwykle nie myję kapusty, ale po prostu zdejmuję dwa górne liście i wyrzucam je. Odetnij końce ogórków, usuń rdzeń z nasion z papryki. Zawsze zdejmuję skórkę z pomidorów, aby nie znalazła się w gotowej sałatce. Nie trzeba tego robić zgodnie z przepisem, wystarczy odciąć łodygi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz marchewki i pokrój w cienkie kółka. Do krojenia używam specjalnej tarki do krojenia. Wlej olej roślinny do dużego rondla z grubym dnem i ułóż warstwę pokrojonej marchewki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż cebulę pokrojoną w półpierścienie w następnej warstwie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie-papryka pokrojona w paski (kroję w półpierścienie).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następna warstwa to krążki ogórków, które również pocieram na tarce do rozdrabniania, ale można sobie z tym poradzić zwykłym nożem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie warstwa posiekanej kapusty. Kapustę można lekko posolić, aby wypuściła sok.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I ułóż pomidory pokrojone w plasterki na ostatniej warstwie. Umieść patelnię z sałatką myśliwską na zimę na ogniu, nie mieszaj warstw! Nie bój się, że patelnia jest obciążona górą, gdy sałatka się rozgrzeje, a warzywa dadzą sok, masa się uspokoi.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy zawartość garnka dobrze się rozgrzeje i zagotuje, dodaj sól, cukier i wszystkie przyprawy. Dobrze wymieszaj sałatkę myśliwską na zimę. Ponownie poczekaj, aż się zagotuje i gotuj przez kolejne pięć minut na małym ogniu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy sałatka się zagotuje i dużo soku się wyróżnia, sałatka jest gotowa.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż gorącą sałatkę w przygotowanych słoikach.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż ręcznik na dnie dużego garnka, połóż na nim słoiki z sałatką, napełnij słoiki wodą na wieszakach. Następnie sterylizuj słoiki: 0,5 l-5 minut, 0,75 - 7 minut, 1 L-10 minut. Zwiń gotową sałatkę i zawiń w ciepły koc, aż całkowicie ostygnie.

z podanej liczby składników uzyskuje się 3,5 litra gotowej sałatki Myśliwskiej na zimę.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Pieprz goździkowy (ziele angielskie) - 263   kcal/100g

Podobne przepisy