dżem agrestowy z cytryną i pomarańczami na zimę

niezapomniany i niepowtarzalny smak nie pozostawi cię obojętnym!!!
AnkdashAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 51 g
203 kcal
IG: 12 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 15 h

najpierw umyj jagody i owoce. Aby uzyskać prawidłowe proporcje, agrest należy zważyć. Przenieś do odpowiedniego pojemnika i przykryj cukrem.
wstrząśnij trochę, aby cukier i masa się wymieszały i zalej wodą. Podpal i poczekaj, aż nasz dżem się zagotuje. Aby nie tracić czasu, pokrój owoce cytrusowe w kostkę (pół centymetra), a mianowicie cytrynę i pomarańczę. Nie zapomnij wyjąć kości. Miałem szczęście, nie było ich w pomarańczy, aw cytrynie była tylko jedna kość! Teraz dodaj owoce cytrusowe do jagód i gotuj przez kolejną 1 godzinę na małym ogniu. Po ustawieniu naszego dżemu na noc. Rano będzie miał piękny szkarłatny kolor. Moim zdaniem na kolor ma wpływ pomarańcza, ponieważ na początku była zielona.
teraz myjemy i sterylizujemy nasze słoiki. W nich położymy dżem. Usuń nasz dżem z ognia i zwiń go w słoiki. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Agrest - 43   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy