syta sałatka Bosman z łososiem i czerwonym kawiorem

Sałatka o jasnym smaku morskich przysmaków. Ta sałatka z pewnością wzbudzi aprobatę tych, którzy szanują produkty morskie. Delikatny łosoś, kalmary i czerwony kawior... Kto odmówi takich przysmaków? Na świątecznym stole sałatka nie pozostanie niezauważona i szybko rozprzestrzeni się na talerze.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 19 g
tłuszcze 42 % 14 g
węglowodany 0 % 0 g
193 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania sałatki & quot; dobrze odżywiony Bosman" z łososiem i czerwonym kawiorem. Jeśli kalmary są zamrożone, należy je rozmrozić. Można to zrobić w temperaturze pokojowej, ale lepiej pozostawić w lodówce na kilka godzin.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kalmary obierz od wewnątrz, a także od zewnątrz ze skóry i cienkiego filmu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zanurz kalmary we wrzącej osolonej wodzie. Po ugotowaniu gotuj kalmary na umiarkowanym ogniu przez 2 minuty. Wyjmij kalmary, ostudź.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój kalmary w cienkie paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z filetem z łososia zdejmij skórę, pokrój w paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Zmiel jajka na drobnej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż warstwę łososia na płaskim talerzu. W razie potrzeby możesz posmarować rybę majonezem. Postanowiłem tego nie robić, ponieważ łosoś jest już dość tłusty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż starte jajka w następnej warstwie, lekko wygładź warstwę. W razie potrzeby posolić.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kalmary wymieszać z majonezem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż kalmary w następnej warstwie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zetrzyj parmezan na drobnej tarce.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż ser na sałatce.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Udekoruj sałatkę czerwonym kawiorem. Smacznego!

oprócz walorów smakowych sałatka do pewnego stopnia ma również udział w użyteczności dzięki morskim przysmakom. Wszystkie zawierają duże ilości łatwo przyswajalnego białka, a także zdrowe kwasy tłuszczowe i witaminy.
kalmary mają bogaty skład aminokwasów i nie zawierają cholesterolu.
czerwony kawior jest szczególnie ceniony za wysoką zawartość witamin A, E, D i kwasu foliowego.

aby kałamarnice były miękkie, nie należy ich rozgotowywać. Jeśli nadal nie można było usunąć kałamarnic z wody na czas, zaleca się gotowanie ich przez około 40 minut. Dopiero wtedy tusze kałamarnic mogą znów stać się miękkie. To prawda, że wtedy znacznie się zmniejszą.

jeśli sałatka jest przygotowywana z wyprzedzeniem, lepiej udekorować ją czerwonym kawiorem tuż przed podaniem. Dzięki temu kawior lepiej zachowa swój świeży błyszczący wygląd.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Łosoś na parze - 197   kcal/100g
  • Łosoś gotowany - 189   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 140   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kawior z różowego łososia ziarnisty - 230   kcal/100g
  • Kawior łososiowy ziarnisty - 245   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g

Podobne przepisy