skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania sałatki & quot; dobrze odżywiony Bosman" z łososiem i czerwonym kawiorem. Jeśli kalmary są zamrożone, należy je rozmrozić. Można to zrobić w temperaturze pokojowej, ale lepiej pozostawić w lodówce na kilka godzin.
Krok 2:
Kalmary obierz od wewnątrz, a także od zewnątrz ze skóry i cienkiego filmu.
Krok 3:
Zanurz kalmary we wrzącej osolonej wodzie. Po ugotowaniu gotuj kalmary na umiarkowanym ogniu przez 2 minuty. Wyjmij kalmary, ostudź.
Krok 4:
Pokrój kalmary w cienkie paski.
Krok 5:
Z filetem z łososia zdejmij skórę, pokrój w paski.
Krok 6:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Zmiel jajka na drobnej tarce.
Krok 7:
Połóż warstwę łososia na płaskim talerzu. W razie potrzeby możesz posmarować rybę majonezem. Postanowiłem tego nie robić, ponieważ łosoś jest już dość tłusty.
Krok 8:
Ułóż starte jajka w następnej warstwie, lekko wygładź warstwę. W razie potrzeby posolić.
Krok 9:
Kalmary wymieszać z majonezem.
Krok 10:
Ułóż kalmary w następnej warstwie.
Krok 11:
Zetrzyj parmezan na drobnej tarce.
Krok 12:
Połóż ser na sałatce.
Krok 13:
Udekoruj sałatkę czerwonym kawiorem. Smacznego!
oprócz walorów smakowych sałatka do pewnego stopnia ma również udział w użyteczności dzięki morskim przysmakom. Wszystkie zawierają duże ilości łatwo przyswajalnego białka, a także zdrowe kwasy tłuszczowe i witaminy.
kalmary mają bogaty skład aminokwasów i nie zawierają cholesterolu.
czerwony kawior jest szczególnie ceniony za wysoką zawartość witamin A, E, D i kwasu foliowego.
aby kałamarnice były miękkie, nie należy ich rozgotowywać. Jeśli nadal nie można było usunąć kałamarnic z wody na czas, zaleca się gotowanie ich przez około 40 minut. Dopiero wtedy tusze kałamarnic mogą znów stać się miękkie. To prawda, że wtedy znacznie się zmniejszą.
jeśli sałatka jest przygotowywana z wyprzedzeniem, lepiej udekorować ją czerwonym kawiorem tuż przed podaniem. Dzięki temu kawior lepiej zachowa swój świeży błyszczący wygląd.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Łosoś na parze - 197 kcal/100g
- Łosoś gotowany - 189 kcal/100g
- Łosoś świeży - 140 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kawior z różowego łososia ziarnisty - 230 kcal/100g
- Kawior łososiowy ziarnisty - 245 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g