skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić lecho z fasolą na zimę? Przygotuj jedzenie. Zwykle używam suchej białej fasoli, ale można ją gotować z czerwoną. Wybierz soczyste, dojrzałe pomidory, bez oznak zepsucia i zgnilizny. Jeśli to możliwe, lepiej używaj mięsistej papryki, lecho okaże się smaczniejsze, a kawałki pieprzu są bardziej soczyste. Ponadto, jeśli to możliwe, używaj owoców o różnych kolorach, wtedy gotowe danie będzie wyglądać bardziej kolorowo i jaśniej.
Krok 2:
Wstępnie namocz fasolę w zimnej wodzie (najlepiej przez noc). Po co namaczać fasolę? Namoczone rośliny strączkowe gotują się szybciej i powodują mniej gazów w jelitach niż nie namoczone zboża.
Krok 3:
Gotuj fasolę do miękkości w osobnym rondlu. Zajmie to około 40-60 minut, w zależności od odmiany. Wrzuć fasolę do durszlaka, aby pozbyć się pozostałej wody.
Krok 4:
Paprykę, pomidory i obrany czosnek opłucz pod bieżącą wodą. Pokrój paprykę na pół, usuń łodygę i wszystkie nasiona.
Krok 5:
Paprykę pokrój w paski lub kostki, jak wolisz.
Krok 6:
Przełóż pomidory przez maszynkę do mięsa lub zmiel w blenderze. Nie miałem pod ręką ani jednego, ani drugiego. Do siekania pomidorów użyłem tarki z dużymi otworami.
Krok 7:
Sterylizuj słoiki w wygodny dla Ciebie sposób. Może być w kuchence mikrofalowej, w łaźni wodnej lub w piekarniku. Zwykle sterylizuję w piekarniku wraz z pokrywkami (w tym celu dobrze umyte słoiki i pokrywki wysyłam na ruszt do zimnego piekarnika, włączam tryb "góra-dół", ustawiam temperaturę na 180 stopni i zostawiam słoiki na 20 minut).
Krok 8:
Wyślij skręcone pomidory na patelnię, a następnie na dużym ogniu. Po ugotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj pomidory przez około 15 minut (czasami mieszaj je, aby się nie przypaliły i równomiernie ugotowały).
Krok 9:
Dodaj posiekaną paprykę do pomidorów, podgrzej ponownie do maksimum i gotuj wszystko razem, od czasu do czasu mieszając, około 10 minut.
Krok 10:
Następnie wyślij fasolę, olej roślinny, cukier, sól, posiekany czosnek i mielone chili do garnka (opcjonalnie). Gotuj jeszcze przez około 10 minut.
Krok 11:
Wlej ocet i gotuj nie dłużej niż pięć minut. Posmakuj lecho, jeśli czegoś brakuje, dodaj brakujący składnik. Papryka i pomidory zwykle mają zawsze inny stopień słodyczy, może być potrzebne więcej cukru lub soli.
Krok 12:
Włóż gotowe lecho do gorących, wysterylizowanych słoików. Zamknij gorącymi pokrywkami.
Krok 13:
Zawiń odwrócone słoiki w koc i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. W ten sposób dodatkowo wysterylizujesz pokrywki i sprawdzisz, czy obrabiane elementy są szczelne.
Krok 14:
Lecho jest gotowe. Wyjmij słoiki do piwnicy lub lodówki do późniejszego użycia. Smacznego!
z podanej liczby składników wyszły mi dwa słoiki po 700 mililitrów.
lecho okazało się bardzo bogate i smaczne!
aby przyspieszyć proces gotowania lecho, możesz użyć nawet fasoli w puszkach. Dodaj go do garnka z pomidorami i papryką (krok numer 10), po umyciu roślin strączkowych w durszlaku pod bieżącą wodą.
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g