lecho z fasolą na zimę

niesamowicie smaczne, pikantne, aromatyczne i jasne! Lecho z fasolą na zimę to świetna przekąska, którą można łatwo i łatwo przygotować w domu w sezonie przygotowawczym. Lecho można podawać samodzielnie lub służyć jako wspaniały dodatek do każdego gorącego dania.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 4 g
tłuszcze 17 % 3 g
węglowodany 61 % 11 g
94 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić lecho z fasolą na zimę? Przygotuj jedzenie. Zwykle używam suchej białej fasoli, ale można ją gotować z czerwoną. Wybierz soczyste, dojrzałe pomidory, bez oznak zepsucia i zgnilizny. Jeśli to możliwe, lepiej używaj mięsistej papryki, lecho okaże się smaczniejsze, a kawałki pieprzu są bardziej soczyste. Ponadto, jeśli to możliwe, używaj owoców o różnych kolorach, wtedy gotowe danie będzie wyglądać bardziej kolorowo i jaśniej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wstępnie namocz fasolę w zimnej wodzie (najlepiej przez noc). Po co namaczać fasolę? Namoczone rośliny strączkowe gotują się szybciej i powodują mniej gazów w jelitach niż nie namoczone zboża.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj fasolę do miękkości w osobnym rondlu. Zajmie to około 40-60 minut, w zależności od odmiany. Wrzuć fasolę do durszlaka, aby pozbyć się pozostałej wody.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Paprykę, pomidory i obrany czosnek opłucz pod bieżącą wodą. Pokrój paprykę na pół, usuń łodygę i wszystkie nasiona.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Paprykę pokrój w paski lub kostki, jak wolisz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przełóż pomidory przez maszynkę do mięsa lub zmiel w blenderze. Nie miałem pod ręką ani jednego, ani drugiego. Do siekania pomidorów użyłem tarki z dużymi otworami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sterylizuj słoiki w wygodny dla Ciebie sposób. Może być w kuchence mikrofalowej, w łaźni wodnej lub w piekarniku. Zwykle sterylizuję w piekarniku wraz z pokrywkami (w tym celu dobrze umyte słoiki i pokrywki wysyłam na ruszt do zimnego piekarnika, włączam tryb "góra-dół", ustawiam temperaturę na 180 stopni i zostawiam słoiki na 20 minut).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij skręcone pomidory na patelnię, a następnie na dużym ogniu. Po ugotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj pomidory przez około 15 minut (czasami mieszaj je, aby się nie przypaliły i równomiernie ugotowały).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj posiekaną paprykę do pomidorów, podgrzej ponownie do maksimum i gotuj wszystko razem, od czasu do czasu mieszając, około 10 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie wyślij fasolę, olej roślinny, cukier, sól, posiekany czosnek i mielone chili do garnka (opcjonalnie). Gotuj jeszcze przez około 10 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej ocet i gotuj nie dłużej niż pięć minut. Posmakuj lecho, jeśli czegoś brakuje, dodaj brakujący składnik. Papryka i pomidory zwykle mają zawsze inny stopień słodyczy, może być potrzebne więcej cukru lub soli.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż gotowe lecho do gorących, wysterylizowanych słoików. Zamknij gorącymi pokrywkami.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zawiń odwrócone słoiki w koc i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. W ten sposób dodatkowo wysterylizujesz pokrywki i sprawdzisz, czy obrabiane elementy są szczelne.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Lecho jest gotowe. Wyjmij słoiki do piwnicy lub lodówki do późniejszego użycia. Smacznego!

z podanej liczby składników wyszły mi dwa słoiki po 700 mililitrów.
lecho okazało się bardzo bogate i smaczne!

aby przyspieszyć proces gotowania lecho, możesz użyć nawet fasoli w puszkach. Dodaj go do garnka z pomidorami i papryką (krok numer 10), po umyciu roślin strączkowych w durszlaku pod bieżącą wodą.

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy