Burak na zimę
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
umyte i pokrojone pomidory przekręć w maszynce do mięsa, wkładając drobny ruszt. Drobno posiekaj Cebulki, zioła i ząbki czosnku. Grubo pocieramy buraki i korzeń marchwi. Pokrój pieprz w paski. W emaliowanej misce wymieszaj wszystkie powyższe składniki. Dodaj sól, cukier, wlej olej i ocet. Odstaw na 1,5 godziny, aby uwolnić sok.
Pakuj w czyste i suche słoiki. Przykryj pokrywkami i włóż do pojemnika z wodą. Woda powinna sięgać do" ramion " puszek. Sterylizuj: 0,5 l-20 minut, 1 L - 30 minut. Zwiń pokrywki i odwróć, aż całkowicie ostygną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g