burak na zimę

czasami mroźna zima taki przedmiot będzie bardzo przydatny. Zaoszczędzimy czas gotowania zimowego barszczu lub buraka.
LUSSIYAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 28 % 5 g
węglowodany 67 % 12 g
98 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

umyte i pokrojone pomidory przekręć w maszynce do mięsa, wkładając drobny ruszt. Drobno posiekaj Cebulki, zioła i ząbki czosnku. Grubo pocieramy buraki i korzeń marchwi. Pokrój pieprz w paski. W emaliowanej misce wymieszaj wszystkie powyższe składniki. Dodaj sól, cukier, wlej olej i ocet. Odstaw na 1,5 godziny, aby uwolnić sok.

Pakuj w czyste i suche słoiki. Przykryj pokrywkami i włóż do pojemnika z wodą. Woda powinna sięgać do" ramion " puszek. Sterylizuj: 0,5 l-20 minut, 1 L - 30 minut. Zwiń pokrywki i odwróć, aż całkowicie ostygną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy