skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby ugotować dżem, wystarczy trochę niedojrzałe gęste gruszki. Dżem można przygotować tylko z gruszki, ale smak będzie bogatszy i ciekawszy, jeśli dodasz trochę innych owoców. Tym razem dodam pomarańczę.
Krok 2:
Gruszki umyć, obrać, drobno posiekać. Jeśli jest dużo gruszek, przepuść przez maszynę do mięsa, a następnie możesz zostawić skórę. Usuń skórkę z czystej, suchej pomarańczy. Obierz plastry z folii i drobno posiekaj. Użyję całej pomarańczy i skórki, ale możesz dodać tylko część, to kwestia gustu.
Krok 3:
Przenieś pokrojoną gruszkę do pojemnika do gotowania, dodaj skórkę i plasterki pomarańczy, wlej 1/2 cukru. Pozostaw na 15 minut, aby sok się wyróżniał. Dżem ma tendencję do spalania, dlatego lepiej jest użyć szerokiego pojemnika ze stali o grubym dnie.
Krok 4:
Miałem soczyste gruszki i nie trzeba było dodawać wody. Jeśli gruszki są mniej soczyste, lepiej dodać 50 ml wody.
Krok 5:
Ustaw patelnię na wolnym ogniu i mieszając zagotuj mieszaninę owoców.
Krok 6:
Dodaj drugą połowę cukru do gorącej masy w częściach, nie zapomnij dobrze wymieszać, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Nadal mieszając gotować przez około pół godziny, aż gruszka zmięknie. Pozostaw ogrzewanie słabe. Jeśli utworzy się piana, pamiętaj, aby ją usunąć.
Krok 7:
Następnie przebij masę blenderem. Lubię, gdy pozostają małe fragmenty owoców, ale większość jest jednorodna. Możesz przetrzeć przez sito, wtedy dżem będzie całkowicie jednorodny.
Krok 8:
Gotuj, aż uzyskasz wymaganą gęstość.
Krok 9:
Ale możesz gotować przez 20-30 minut i dodać zagęszczacz. Użyłem Quittin, możesz pektynę / zgodnie z instrukcją/. Lub po prostu posyp proszek deszczem, intensywnie mieszając, dodaj trochę kwasu cytrynowego, aby poprawić smak. Gotuj dżem przez 3-4 minuty, natychmiast zaczyna gęstnieć i wlewaj go na gorąco do wysterylizowanych ciepłych i suchych słoików.
Krok 10:
Dokręć mocno, Odwróć na pokrywkę i pozwól jej ostygnąć pod "futrem". Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Dżem nie będzie bardzo gęsty, jak powiedzmy jabłko, okazuje się galaretowatą konsystencją. Piękny bursztynowy kolor, z lekką nutą cytrusową i ziarnami gruszki. Okazało się, że około 800 ml, po schłodzeniu dżem staje się grubszy.
dżem jest słodki, z lekką kwaskowatością.
słodycz w dużej mierze zależy od odmiany i smaku gruszek, w razie potrzeby ilość cukru można zmniejszyć do smaku, nie wpłynie to na przechowywanie.
możesz gotować, mieląc masę za pomocą bdendera, z obszernymi półfabrykatami lepiej wybrać klasyczną metodę za pomocą maszynki do mięsa.
podczas gotowania dżemu prawie zawsze dodaje się trochę wody, przy wystarczająco soczystych owocach nie jest to wymagane.
dżem gruszkowy, bardzo popularny i poszukiwany przedmiot, zwłaszcza jeśli masz własne zbiory. Jednak tylko z jednej gruszki dżem rzadko gotuje, jest bardzo słodki.
hostessy wolą gotować dodając kwas cytrynowy lub samą cytrynę, pomarańczę. Aby nadać pikantny smak, użyj kardamonu, gałki muszkatołowej, wanilii..
pyszne będzie połączenie z innymi bardziej kwaśnymi owocami i jagodami; jabłko, śliwka, borówka brusznica..
aby dżem zgęstniał, nie trzeba go długo gotować, można użyć żelatyny, pektyny, kvittin.
i gotuj zarówno w zwykły sposób, jak iw powolnej kuchence.
wynik i tak cię zadowoli !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Pektyna - 336 kcal/100g