Sałatka teściowa z ogórków na zimę

pikantna przekąska do ziemniaków i mięsa, smaczniejsza niż lecho! Sałatka teściowa z ogórków na zimę okazuje się nieco ostra, pikantna. Jeśli lubisz ostrzej, możesz dodać kolejny kawałek ostrej papryki. Ta wersja przedmiotu obrabianego jest umiarkowanie słodka, z lekkim posmakiem czosnku. Bardzo smaczne! Polecam!
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 33 % 3 g
węglowodany 56 % 5 g
56 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak przygotować język teściowej na zimę? Przygotuj wszystkie składniki. Ponieważ w sałatce wszystkie warzywa będą rozdrobnione, możesz użyć brzydkich warzyw, małych lub odwrotnie przerośniętych. W ten sposób zwykle pozbywam się niestandardowych ogórków i pomidorów. Wskazane jest użycie czerwonej papryki do sałatki, aby gotowy przedmiot miał bogaty czerwony kolor.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznijmy od mycia i suszenia wszystkich warzyw. Usuń łodygi z pomidorów i papryki, a następnie pokrój na kawałki o takiej wielkości, aby można je było zmielić w maszynce do mięsa. aby oczyścić czosnek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj pomidory, paprykę i czosnek za pomocą blendera lub maszynki do mięsa. Ruszt na maszynce do mięsa musi być duży, w przeciwnym razie warzywa będą w nim stale utknąć. Aby maszynka do mięsa nie zatykała się, warzywa lepiej zmieniać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W ogórkach odcinamy końcówki i kroimy je w cienkie koła nie większe niż 3 mm. specjalna tarka do rozdrabniania znacznie upraszcza i przyspiesza proces, ale można sobie z tym poradzić zwykłym nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenosi pokrojone ogórki i posiekaną masę warzywną do głębokiego garnka z grubym dnem. Wlej do niego olej roślinny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj sól i cukier do powstałej masy warzywnej, wszystko dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kładziemy patelnię na kuchence i doprowadzamy jej zawartość do wrzenia, po czym natychmiast zmniejszamy ogień. Gotuj masę na małym ogniu przez 15 minut, a następnie wlej do niej ocet. Trzymaj w ogniu przez kolejne 5 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gorącą sałatkę układamy w sterylnych słoikach i zwijamy (skręcamy) sterylnymi pokrywkami. Wcześniej gotuję również pokrywki lub trzymam we wrzącej wodzie przez 5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kładziemy słoiki z sałatką teściowej język ogórków na zimę dnem do góry i schładzamy w ciągu dnia, owijając kocem lub ręcznikiem. Po dniu przenosimy przedmiot w chłodne miejsce. Specjalne warunki przechowywania nie są wymagane - przechowuję w spiżarni w mieszkaniu lub garażu.

z podanej liczby produktów powstały 4 puszki po 0,65 l.

smacznego!

pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy