skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak przygotować język teściowej na zimę? Przygotuj wszystkie składniki. Ponieważ w sałatce wszystkie warzywa będą rozdrobnione, możesz użyć brzydkich warzyw, małych lub odwrotnie przerośniętych. W ten sposób zwykle pozbywam się niestandardowych ogórków i pomidorów. Wskazane jest użycie czerwonej papryki do sałatki, aby gotowy przedmiot miał bogaty czerwony kolor.
Krok 2:
Zacznijmy od mycia i suszenia wszystkich warzyw. Usuń łodygi z pomidorów i papryki, a następnie pokrój na kawałki o takiej wielkości, aby można je było zmielić w maszynce do mięsa. aby oczyścić czosnek.
Krok 3:
Posiekaj pomidory, paprykę i czosnek za pomocą blendera lub maszynki do mięsa. Ruszt na maszynce do mięsa musi być duży, w przeciwnym razie warzywa będą w nim stale utknąć. Aby maszynka do mięsa nie zatykała się, warzywa lepiej zmieniać.
Krok 4:
W ogórkach odcinamy końcówki i kroimy je w cienkie koła nie większe niż 3 mm. specjalna tarka do rozdrabniania znacznie upraszcza i przyspiesza proces, ale można sobie z tym poradzić zwykłym nożem.
Krok 5:
Przenosi pokrojone ogórki i posiekaną masę warzywną do głębokiego garnka z grubym dnem. Wlej do niego olej roślinny.
Krok 6:
Dodaj sól i cukier do powstałej masy warzywnej, wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 7:
Kładziemy patelnię na kuchence i doprowadzamy jej zawartość do wrzenia, po czym natychmiast zmniejszamy ogień. Gotuj masę na małym ogniu przez 15 minut, a następnie wlej do niej ocet. Trzymaj w ogniu przez kolejne 5 minut.
Krok 8:
Gorącą sałatkę układamy w sterylnych słoikach i zwijamy (skręcamy) sterylnymi pokrywkami. Wcześniej gotuję również pokrywki lub trzymam we wrzącej wodzie przez 5 minut.
Krok 9:
Kładziemy słoiki z sałatką teściowej język ogórków na zimę dnem do góry i schładzamy w ciągu dnia, owijając kocem lub ręcznikiem. Po dniu przenosimy przedmiot w chłodne miejsce. Specjalne warunki przechowywania nie są wymagane - przechowuję w spiżarni w mieszkaniu lub garażu.
z podanej liczby produktów powstały 4 puszki po 0,65 l.
smacznego!
pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g