Ahorzhak po ormiańsku na zimę

pikantny sos na bazie pomidorów! Ormiańska adżika! Sos pomidorowy z ostrą papryką, czosnkiem i dużą ilością zieleni, którą można nazwać adjika. Pikantny smak urozmaica zimowe menu, stając się doskonałym dodatkiem do dań mięsnych lub przystawek.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 36 % 5 g
węglowodany 50 % 7 g
78 kcal
IG: 83 / 0 / 17

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

sos pomidorowy to świetny sposób na użycie pomidorów, które nie nadają się zbyt dobrze do konserwacji lub po prostu nie mają czasu na użycie jako całości. Dobrze umyj pomidory, usuń wszystkie uszkodzone obszary i łodygę. Kroimy na porcje i przechodzimy przez maszynę do mięsa.

wlej pomidory do rondla, umieść na średnim ogniu, zagotuj i gotuj, aż zgęstnieje, około 45 minut. Dodaj olej roślinny, gotuj przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aby olej dobrze rozproszył się po pomidorze.

obierz czosnek, umyj i przepuść przez maszynę do mięsa. Możesz użyć prasy, ale zmielenie takiej ilości czosnku w ten sposób będzie problematyczne. Dodaj czosnek do pomidora, dopraw solą, kozieradką, octem i cukrem, dobrze wymieszaj, aby suche składniki się rozpuściły.

paprykę pozbywamy się ogonów i nasion, myjemy bieżącą zimną wodą, kroimy na kawałki i wysyłamy do pomidora. Jeszcze raz wszystko dobrze wymieszaj i gotuj w lekko wrzącej formie przez 5-10 minut.

podczas gotowania pomidora myj warzywa bieżącą wodą, spłucz, nie możesz ich wytrzeć. Najlepiej wziąć kolendrę i pietruszkę w równych proporcjach. Drobno posiekaj warzywa i wyślij je do prawie gotowego sosu.

gotujemy ahorzhak przez około 10 minut, warzywa powinny być ugotowane, aby sos dobrze stał przez całą zimę.

słoiki lepiej używać 500 ml lub nawet mniej, wtedy można otworzyć jeden słoik na obiad i nie przechowywać resztek w lodówce. Wstępnie umyj słoiki detergentami, wysusz trochę na powietrzu, nie musisz ich sterylizować.

wlej wrzący sos do przygotowanych słoików i natychmiast zwiń pokrywki. Pozostaw na stole, aż całkowicie ostygnie, owinięty kocem. Nie trzeba odwracać słoików, czyste pokrywki wydłużą okres przydatności do spożycia sosu. Schłodzone słoiki przestawiamy do spiżarni, piwnicy lub piwnicy, można je przechowywać przez całą zimę.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Kozieradka - 323   kcal/100g
  • Ocet winny czerwony - 19   kcal/100g

Podobne przepisy