skład / składniki
metoda gotowania
sos pomidorowy to świetny sposób na użycie pomidorów, które nie nadają się zbyt dobrze do konserwacji lub po prostu nie mają czasu na użycie jako całości. Dobrze umyj pomidory, usuń wszystkie uszkodzone obszary i łodygę. Kroimy na porcje i przechodzimy przez maszynę do mięsa.
wlej pomidory do rondla, umieść na średnim ogniu, zagotuj i gotuj, aż zgęstnieje, około 45 minut. Dodaj olej roślinny, gotuj przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aby olej dobrze rozproszył się po pomidorze.
obierz czosnek, umyj i przepuść przez maszynę do mięsa. Możesz użyć prasy, ale zmielenie takiej ilości czosnku w ten sposób będzie problematyczne. Dodaj czosnek do pomidora, dopraw solą, kozieradką, octem i cukrem, dobrze wymieszaj, aby suche składniki się rozpuściły.
paprykę pozbywamy się ogonów i nasion, myjemy bieżącą zimną wodą, kroimy na kawałki i wysyłamy do pomidora. Jeszcze raz wszystko dobrze wymieszaj i gotuj w lekko wrzącej formie przez 5-10 minut.
podczas gotowania pomidora myj warzywa bieżącą wodą, spłucz, nie możesz ich wytrzeć. Najlepiej wziąć kolendrę i pietruszkę w równych proporcjach. Drobno posiekaj warzywa i wyślij je do prawie gotowego sosu.
gotujemy ahorzhak przez około 10 minut, warzywa powinny być ugotowane, aby sos dobrze stał przez całą zimę.
słoiki lepiej używać 500 ml lub nawet mniej, wtedy można otworzyć jeden słoik na obiad i nie przechowywać resztek w lodówce. Wstępnie umyj słoiki detergentami, wysusz trochę na powietrzu, nie musisz ich sterylizować.
wlej wrzący sos do przygotowanych słoików i natychmiast zwiń pokrywki. Pozostaw na stole, aż całkowicie ostygnie, owinięty kocem. Nie trzeba odwracać słoików, czyste pokrywki wydłużą okres przydatności do spożycia sosu. Schłodzone słoiki przestawiamy do spiżarni, piwnicy lub piwnicy, można je przechowywać przez całą zimę.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Kozieradka - 323 kcal/100g
- Ocet winny czerwony - 19 kcal/100g