skład / składniki
metoda gotowania
filet z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, wysyłamy do rondla i napełniamy zimną wodą. Na dużym ogniu doprowadzamy do wrzenia, dodajemy trochę soli, czarnego pieprzu i gotujemy kurczaka do miękkości. Jeśli chcesz, możesz dodać kilka liści laurowych lub ziele angielskie, zależy to od osobistego gustu.
gdy tylko filet z kurczaka zostanie ugotowany, wyjmij go i ostudź. Bulion można później wykorzystać w innym naczyniu. Rozerwij schłodzony filet na cienkie włókna.
podczas gotowania kurczaka rozbijamy jajka do głębokiej miski. Dodaj sól, pieprz i ubij trzepaczką, aż będzie gładka. Mąkę i skrobię należy przesiać, trudno będzie pozbyć się grudek już w mieszaninie z jajkiem. Przesiane suche składniki dodajemy do jajek, mieszamy.
podgrzej patelnię nasmarowaną olejem roślinnym, aż będzie gorąca. Wlej około połowy mieszanki jajecznej i smaż z obu stron. Ciasto okazuje się dość grube, jak na naleśnikach, łatwo się przewraca i nie pęka.
smażyć do końca ciasta i pozostawić do ostygnięcia. Schłodzone naleśniki zwijamy w rolkę i kroimy w cienkie długie paski. Natychmiast po cięciu oddzielamy je rękami, aby się nie sklejały i wysyłamy na chwilę na płaski talerz.
pikle kroimy w cienkie paski. Staramy się pozbyć ich nadmiaru solanki. Aby to zrobić, spuść go z ogórka podczas cięcia, a także możesz wyrzucić gotową słomkę z ogórków do durszlaka na kilka minut.
posiekaj cebulę w drobną kostkę i smaż w niewielkiej ilości oleju roślinnego, aż będzie przezroczysta i złocista. W głębokiej misce połącz kurczaka, cienkie paski naleśników jajecznych, pikle i cebulę. Dodaj majonez i wymieszaj. Wszystkie produkty były solone podczas gotowania, więc na ostatnim etapie nie trzeba już przyprawiać.
rozłóż sałatkę w pięknej misce sałatkowej, udekoruj gałązką pietruszki i podawaj schłodzoną.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g