bakłażan Gruziński na zimę ostry

najsmaczniejszy przepis dla miłośników pikantnych! Gruziński bakłażan na zimę w słoikach to wspaniała przekąska, którą może przygotować nawet początkująca gospodyni domowa. Możesz doprawić je ulubionymi przyprawami, a przed podaniem dodać świeże, drobno posiekane warzywa.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 38 % 5 g
węglowodany 54 % 7 g
69 kcal
IG: 88 / 0 / 13

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bakłażana po gruzińsku? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Lepiej jest używać czerwonej mięsistej papryki lub brać owoce o różnych kolorach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj wszystkie warzywa w czystej zimnej wodzie, a następnie osusz papierowymi serwetkami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój bakłażana w małe kostki mniej więcej tego samego rozmiaru. Wyślij je do dużego kubka lub garnka. Posyp niepełną garścią grubej soli i dobrze wymieszaj. Pozostaw na 20-30 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz czosnek, usuń rdzeń i nasiona z papryki. W ostrej papryce odetnij łodygi. Aby danie było ostrzejsze, pozostaw nasiona gorzkiej papryki(to nasiona nadają gotowym bakłażanom szczególną gorycz).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Czosnek, bułgarski i ostra papryka Wyślij do miski blendera.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przekręć wszystko, aż będzie gładkie. Do siekania warzyw można użyć maszynki do mięsa, uzyskasz nieco inną konsystencję i zmieni się wygląd gotowego dania, ale nie wpłynie to zbytnio na smak.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po określonym czasie wlej trochę zimnej wody do kubka z bakłażanem, a następnie natychmiast wyciśnij niebieskie z płynu. Na patelni z grubym dnem rozgrzej trochę oleju roślinnego. Wyślij bakłażana do smażenia. Wygodnie jest to robić partiami. Gotuj, aż na niebiesko pojawi się złoty odcień.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij paprykę z czosnkiem do dużego rondla lub innego pojemnika, w którym możesz ugotować sałatkę. Na dużym ogniu poczekaj, aż się zagotuje, dodaj bakłażana, olej roślinny i ocet. Dalej jest kolej na cukier i sól. Radzę dodawać sól stopniowo, może będziesz potrzebować trochę mniej niż wskazano w przepisie. Wszystko dokładnie wymieszaj, zmniejsz kuchenkę i gotuj, od czasu do czasu mieszając, przez około 10-15 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze umyj i wysterylizuj słoiki i pokrywki w dowolny sposób. Można to zrobić za pomocą kuchenki mikrofalowej, piekarnika lub kąpieli wodnej. Ułóż gotową sałatkę w słoikach, przykryj pokrywkami, Odwróć górę do dołu i pozostaw w temperaturze pokojowej pod ręcznikiem lub ciepłym kocem, aż całkowicie ostygnie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść słoiki z bakłażanem w dowolnym chłodnym miejscu w celu długotrwałego przechowywania.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pierwszą próbkę można pobrać natychmiast. Pyszna gruzińska sałatka z bakłażana jest gotowa!

gotowa sałatka przed podaniem posyp świeżymi ziołami, danie stanie się jaśniejsze i smaczniejsze (kolendra lub pietruszka są dobre).
dostosuj ilość ostrej papryki i czosnku do swoich upodobań.

z podanej liczby komponentów wyszło mi około 2 l. gotowych produktów.
(Ilość zależy od tego, jak bardzo odparujesz płyn podczas gotowania i jak mięsista była papryka).

smacznego!

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy