skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bakłażana po gruzińsku? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Lepiej jest używać czerwonej mięsistej papryki lub brać owoce o różnych kolorach.
Krok 2:
Dokładnie umyj wszystkie warzywa w czystej zimnej wodzie, a następnie osusz papierowymi serwetkami.
Krok 3:
Pokrój bakłażana w małe kostki mniej więcej tego samego rozmiaru. Wyślij je do dużego kubka lub garnka. Posyp niepełną garścią grubej soli i dobrze wymieszaj. Pozostaw na 20-30 minut.
Krok 4:
Obierz czosnek, usuń rdzeń i nasiona z papryki. W ostrej papryce odetnij łodygi. Aby danie było ostrzejsze, pozostaw nasiona gorzkiej papryki(to nasiona nadają gotowym bakłażanom szczególną gorycz).
Krok 5:
Czosnek, bułgarski i ostra papryka Wyślij do miski blendera.
Krok 6:
Przekręć wszystko, aż będzie gładkie. Do siekania warzyw można użyć maszynki do mięsa, uzyskasz nieco inną konsystencję i zmieni się wygląd gotowego dania, ale nie wpłynie to zbytnio na smak.
Krok 7:
Po określonym czasie wlej trochę zimnej wody do kubka z bakłażanem, a następnie natychmiast wyciśnij niebieskie z płynu. Na patelni z grubym dnem rozgrzej trochę oleju roślinnego. Wyślij bakłażana do smażenia. Wygodnie jest to robić partiami. Gotuj, aż na niebiesko pojawi się złoty odcień.
Krok 8:
Wyślij paprykę z czosnkiem do dużego rondla lub innego pojemnika, w którym możesz ugotować sałatkę. Na dużym ogniu poczekaj, aż się zagotuje, dodaj bakłażana, olej roślinny i ocet. Dalej jest kolej na cukier i sól. Radzę dodawać sól stopniowo, może będziesz potrzebować trochę mniej niż wskazano w przepisie. Wszystko dokładnie wymieszaj, zmniejsz kuchenkę i gotuj, od czasu do czasu mieszając, przez około 10-15 minut.
Krok 9:
Dobrze umyj i wysterylizuj słoiki i pokrywki w dowolny sposób. Można to zrobić za pomocą kuchenki mikrofalowej, piekarnika lub kąpieli wodnej. Ułóż gotową sałatkę w słoikach, przykryj pokrywkami, Odwróć górę do dołu i pozostaw w temperaturze pokojowej pod ręcznikiem lub ciepłym kocem, aż całkowicie ostygnie.
Krok 10:
Umieść słoiki z bakłażanem w dowolnym chłodnym miejscu w celu długotrwałego przechowywania.
Krok 11:
Pierwszą próbkę można pobrać natychmiast. Pyszna gruzińska sałatka z bakłażana jest gotowa!
gotowa sałatka przed podaniem posyp świeżymi ziołami, danie stanie się jaśniejsze i smaczniejsze (kolendra lub pietruszka są dobre).
dostosuj ilość ostrej papryki i czosnku do swoich upodobań.
z podanej liczby komponentów wyszło mi około 2 l. gotowych produktów.
(Ilość zależy od tego, jak bardzo odparujesz płyn podczas gotowania i jak mięsista była papryka).
smacznego!
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g