skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Lepiej jest użyć świeżego głogu lub zebrać go tuż przed przygotowaniem dżemu. Upewnij się, że jagody są czyste, bez sęków i liści. Używam białego cukru, ale jeśli chcesz nadać gotowemu dżemowi karmelowy smak, możesz wziąć brązowy cukier. Cynamon i wanilia mogą być mielone lub możesz wziąć wanilię i laskę cynamonu-smaki będą niesamowite.
Krok 2:
Do gotowania dżemu najlepiej użyć garnka z grubym dnem, aby nic się nie przypaliło. Wlej do niego wodę, dodaj cukier i doprowadź do całkowitego rozpuszczenia cukru na małym ogniu.
Krok 3:
Dodaj cynamon i cukier waniliowy do syropu, zagotuj i zdejmij z ognia. Możesz również użyć innych przypraw i przypraw. Imbir, gałka muszkatołowa będą bardzo odpowiednie.
Krok 4:
Głóg dobrze spłucz, usuń łodygi i resztki kwiatu głogu. Ugotujemy dżem z kośćmi. I szczerze mówiąc, nawet nie wyobrażam sobie, jak można je usunąć z tej jagody. Ale zimą fajnie będzie wypluć te kości.
Krok 5:
Włóż jagody do gotowanego syropu i pozostaw na 12 godzin. Czas może wynosić od 10 do 24 godzin.
Krok 6:
Zobacz, jak zmieniły się kolory jagód głogu. Stały się trochę żółto-pomarańczowe.
Krok 7:
Doprowadź dżem do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 30-35 minut. Gotowość można określić kroplą. Upuść syrop na spodek, jeśli po minucie kropla nie spłynie z odwróconego spodka, dżem jest gotowy.
Krok 8:
Sparzyć słoiki wrzącą wodą lub wysterylizować w kuchence mikrofalowej, zagotować pokrywki. Rozłóż dżem na brzegach, szczelnie zamknij lub zwiń. Taki przedmiot jest przechowywany w zwykłym mieszkaniu.
Krok 9:
Zimą taki przysmak nie pozostawi nikogo obojętnym. Ponadto jest również bardzo przydatny. Miłego picia herbaty!
jeśli usuniesz jagody z takiego dżemu, otrzymasz pyszny syrop, który można podawać jako polewę, na przykład do lodów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Głogów - 52 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g