dżem głogowy na zimę

pyszny dżem na zimę z jagód głogu. Prosty przepis na domowy dżem z pysznego i bardzo zdrowego głogu. Taki przedmiot jest idealny na rodzinne przyjęcie herbaciane lub można go wykorzystać do przygotowania różnych wyrobów cukierniczych.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 47 g
186 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Lepiej jest użyć świeżego głogu lub zebrać go tuż przed przygotowaniem dżemu. Upewnij się, że jagody są czyste, bez sęków i liści. Używam białego cukru, ale jeśli chcesz nadać gotowemu dżemowi karmelowy smak, możesz wziąć brązowy cukier. Cynamon i wanilia mogą być mielone lub możesz wziąć wanilię i laskę cynamonu-smaki będą niesamowite.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do gotowania dżemu najlepiej użyć garnka z grubym dnem, aby nic się nie przypaliło. Wlej do niego wodę, dodaj cukier i doprowadź do całkowitego rozpuszczenia cukru na małym ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cynamon i cukier waniliowy do syropu, zagotuj i zdejmij z ognia. Możesz również użyć innych przypraw i przypraw. Imbir, gałka muszkatołowa będą bardzo odpowiednie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Głóg dobrze spłucz, usuń łodygi i resztki kwiatu głogu. Ugotujemy dżem z kośćmi. I szczerze mówiąc, nawet nie wyobrażam sobie, jak można je usunąć z tej jagody. Ale zimą fajnie będzie wypluć te kości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż jagody do gotowanego syropu i pozostaw na 12 godzin. Czas może wynosić od 10 do 24 godzin.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zobacz, jak zmieniły się kolory jagód głogu. Stały się trochę żółto-pomarańczowe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Doprowadź dżem do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 30-35 minut. Gotowość można określić kroplą. Upuść syrop na spodek, jeśli po minucie kropla nie spłynie z odwróconego spodka, dżem jest gotowy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sparzyć słoiki wrzącą wodą lub wysterylizować w kuchence mikrofalowej, zagotować pokrywki. Rozłóż dżem na brzegach, szczelnie zamknij lub zwiń. Taki przedmiot jest przechowywany w zwykłym mieszkaniu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zimą taki przysmak nie pozostawi nikogo obojętnym. Ponadto jest również bardzo przydatny. Miłego picia herbaty!

jeśli usuniesz jagody z takiego dżemu, otrzymasz pyszny syrop, który można podawać jako polewę, na przykład do lodów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Głogów - 52   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy