galaretka Śliwkowa na zimę bez pestek

galaretka Śliwkowa na zimę to wspaniały przysmak! Galaretka Śliwkowa na zimę bez pestek jest łatwa do przygotowania. Być może najbardziej pracochłonnym jest proces ekstrakcji nasion ze śliwek. Galaretka ma przyjemny smak, piękny ciemny śliwkowy kolor, świetny dodatek do herbaty. Ponadto taką galaretkę można nakładać na ciasta i ciasta, podawać z naleśnikami, naleśnikami, bułkami. Bez obaw galaretkę śliwkową można traktować zarówno dorosłych, jak i dzieci.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 48 g
192 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty według małej listy. Będziesz potrzebował śliwek, cukru, wody i pektyny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Śliwki dobrze opłucz, osusz, pokrój każdą na pół i usuń pestki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ułóż przygotowane śliwki na patelni, dodaj wodę i gotuj do miękkości (Mint 7-10).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cukier wymieszaj z pektyną w stosunku 5: 1, aby pektyna nie zmięła się, co robi bardzo szybko, gdy dostanie się do wilgotnego środowiska.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmiksuj śliwki blenderem. Ten proces jest opcjonalny, ale lubię nie mieć w galarecie kawałków śliwkowych skórek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cukier i gotuj do miękkości(10 minut).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj cukier z pektyną, dobrze wymieszaj i podgrzewaj przez 2-3 minuty. Można rozprowadzić na gorąco w suchych słoikach, można ostygnąć.

przepis na galaretkę śliwkową z pektyną na zimę bez pestek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pektyna - 336   kcal/100g

Podobne przepisy