prawdziwa oryginalna gruzińska zupa kharcho

słynne gruzińskie danie o wyrafinowanym smaku! Wspaniały przepis na przygotowanie obfitej i aromatycznej zupy wołowej, zgodnie z gruzińskimi tradycjami, który z pewnością spodoba się wielu i mile zaskoczy swoim wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 4 g
tłuszcze 47 % 7 g
węglowodany 27 % 4 g
82 kcal
IG: 50 / 50 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować oryginalną i aromatyczną zupę mięsną Kharcho, przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój sześćset gramów mostka wołowego na porcje.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż pokrojone na kawałki mięso na patelni z wrzącą wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj połowę główki cebuli do garnka, czwartą część marchewki i przykryj patelnię pokrywką, zagotuj bulion.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Usuń powstałą pianę, po zagotowaniu bulionu w rondlu wlej czarny pieprz i zamknij pokrywkę, nadal gotuj mięso, obniżając temperaturę pieca.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Bardzo dobrze myjemy dziewięćdziesiąt gramów ryżu i moczymy go przez trzydzieści minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej cztery łyżki oleju roślinnego na głęboką patelnię i podgrzej ją na kuchence.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Bierzemy dwie dość duże główki cebuli i kroimy je w cienkie półpierścienie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posiekaną cebulę wkładamy na rozgrzaną patelnię i włączając piec na wysoką temperaturę, smażymy, aż będzie przezroczysta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Lekko usmaż sto gramów orzecha włoskiego i zmiel go na miękisz.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozdrobniony na okruchy wlej orzech na patelnię do smażonej cebuli.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej pół łyżeczki kolendry i jedną łyżkę chmielu-suneli na patelnię.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj siedemdziesiąt gramów sosu tkemali na patelnię.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj również jedną łyżeczkę adjika dwóch rodzajów na patelnię.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dokładnie wymieszaj wszystkie dodane składniki na patelni i gotuj na wolnym ogniu przez około cztery minuty.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Na patelnię wkładamy dwie łyżki koncentratu pomidorowego i wlewamy do niego dwie chochle bulionu.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki na patelni i przykryj patelnię pokrywką, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne dwie minuty.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Po czterdziestu minutach usuwamy cebulę i marchewkę z patelni.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Włóż ryż do rondla i przykryj go pokrywką, gotuj przez około dziesięć minut.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Po dziesięciu minutach dodaj sól do garnka do smaku, rozłóż przygotowaną mieszankę dressingu z patelni i wymieszaj.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Doprowadź zupę do wrzenia i obniżając temperaturę pieca, dodaj do garnka dwa liście laurowe i dwie łyżki suszonych ziół.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Gotowaną pachnącą zupę kharcho rozlewamy na talerze, posypujemy ziołami i podajemy.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

lubisz bogate dania mięsne? Spróbuj oryginalnej i absolutnie nie takiej samej jak inne – prawdziwej zupy kharcho, którą przygotowują hojni i gościnni Gruzini! Tylko jeden jego wyrafinowany aromat powoduje silny apetyt, a po pierwszej łyżce rozumiesz, że to jedzenie zostało wymyślone przez prawdziwego smakosza, który dużo wie o pysznym i zdrowym jedzeniu! Ciesz się i baw się dobrze! Jak zrobić zupę kharcho! - Mój szczegółowy przepis na gotowanie wideo!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Adjika - 59   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Tkemali - 418   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g

Podobne przepisy