skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gorzką czekoladę połamać na kawałki, włożyć do rondla i stopić na małym ogniu, mieszając, aby nic się nie przypaliło. Pozostaw do ostygnięcia. Jaką czekoladę kupić? Wybierz produkt o wysokiej zawartości kakao (około 70%). Jeśli chcesz, użyj mlecznej lub białej czekolady. Najważniejsze, aby pamiętać, że smak deseru w dużej mierze zależy od jakości czekolady.
Krok 2:
Umyj, obierz wybrane owoce, pamiętaj o wysuszeniu. Pokrój je na małe kliny, koła lub kostki, jak chcesz. Owoce mogą być dowolne, na przykład gruszki, jabłka, ananasy, mango, banany, mandarynki. Oprócz owoców można używać całych jagód, na przykład dużych winogron, truskawek, wiśni. Skończyło się na tym, że miałem pomarańczę, brzoskwinię, kiwi i melon.
Krok 3:
Pokrój owoce na porcje, połóż je na szaszłykach.
Krok 4:
Podczas gotowania owocowego "Kebab" czekolada trochę ostygła. & quot; kąpać & quot; w nim owoce na szaszłykach, tak aby pokrył plasterki owoców ze wszystkich stron. W razie potrzeby czekoladę można posypać czymś (na przykład wiórkami kokosowymi lub migdałowymi, sezamem, posiekanymi orzechami włoskimi, posypką cukierniczą).
Krok 5:
Następnie możesz położyć szaszłyki z owocami na talerzu (ale wtedy mogą się skleić). Jednak wbijam szaszłyki w piankę lub duże jabłko, aby stały sztywno i nie spadały, wtedy kawałki nie stykają się ze sobą, a czekolada nie smaruje się ani nie skleja podczas krzepnięcia. Włóż szaszłyki do lodówki, aż czekolada całkowicie stwardnieje (zwykle wystarczy 30 minut).
czekoladę można również stopić w kąpieli wodnej. Aby to zrobić, umieść pojemnik z kawałkami czekolady na patelni z wrzącą wodą, aby dno miski nie miało kontaktu z wodą. Rozpuść na małym ogniu, ciągle mieszając.
opcja deserowa dla dorosłych. Napełnij wiśnie likierem lub koniakiem, pozostaw na jeden dzień, a następnie nawlecz na szaszłyki.
jak ozdobić? Na owocach w czarnej czekoladzie (po stwardnieniu) można narysować paski białej czekolady za pomocą strzykawki kulinarnej i odwrotnie, jeśli owoce są zamrożone w białej czekoladzie, nałóż siatkę stopionej czarnej czekolady.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Melon"kantalupa" - 19 kcal/100g
- Melon"kołchoźnica" - 28 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Brzoskwinie - 46 kcal/100g
- Brzoskwinie w puszkach - 68 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g