ogórki po węgiersku na zimę

chrupiące, jasne, aromatyczne, w sprawdzony sposób! Te Węgierskie ogórki na zimę to moim zdaniem najsmaczniejszy przepis. Stanowią pyszną przystawkę na świątecznym stole lub świetny dodatek do rodzinnego obiadu. Oprócz głównego produktu i przypraw są tu cebula i marchewka.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 4 g
21 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak marynować ogórki po węgiersku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Umyj warzywa, obierz cebulę i marchewkę i spłucz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj słoiki musztardą lub sodą oczyszczoną w gorącej wodzie i dokładnie spłucz. Pokrój marchewki w plasterki, a cebulę w plasterki. Połóż cebulę i marchewkę na dnie wysterylizowanych słoików. Słoiki można sterylizować w dowolny sposób. Można to zrobić na parze, w piekarniku lub jak ja w kuchence mikrofalowej. Aby to zrobić, wlej wodę o wysokości 2 centymetrów do słoików i sterylizuj przez 4 minuty przy mocy 1000 Watów. Gotuj pokrywki przez 10 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W przypadku czystych ogórków odetnij końcówki i ułóż je zmieszane z pokrojonymi warzywami do ramion słoików.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej wodę do rondla i włóż cukier, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sól do garnka. Najlepiej jest wziąć gruboziarnistą sól, ponieważ łatwo jest przesolić małą, a jodowana może spowodować spontaniczną eksplozję. Chociaż uważa się już, że tak nie jest, nadal nie warto ryzykować.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść garnek na średnim ogniu i zagotuj. Cukier i sól powinny się całkowicie rozpuścić. Wlej ocet do rondla i ponownie zagotuj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Napełnij słoiki z ogórkami marynatą do samej góry.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej gorącą wodę do głębokiego rondla i połóż czystą szmatkę na dnie, przykryj słoiki pokrywkami i włóż do rondla. Puszki należy zanurzyć w wodzie na 2/3 wysokości. Umieść wszystko na średnim ogniu i zagotuj. Zmniejsz trochę ogień, a po pojawieniu się bąbelków na ścianach wewnątrz słoika sterylizuj przez 10 minut, wyjmij i natychmiast zwiń. Zawiń słoiki do góry nogami, aż całkowicie ostygną, a następnie przechowuj w chłodnym, suchym miejscu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy