skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak marynować ogórki po węgiersku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Umyj warzywa, obierz cebulę i marchewkę i spłucz.
Krok 2:
Dokładnie umyj słoiki musztardą lub sodą oczyszczoną w gorącej wodzie i dokładnie spłucz. Pokrój marchewki w plasterki, a cebulę w plasterki. Połóż cebulę i marchewkę na dnie wysterylizowanych słoików. Słoiki można sterylizować w dowolny sposób. Można to zrobić na parze, w piekarniku lub jak ja w kuchence mikrofalowej. Aby to zrobić, wlej wodę o wysokości 2 centymetrów do słoików i sterylizuj przez 4 minuty przy mocy 1000 Watów. Gotuj pokrywki przez 10 minut.
Krok 3:
W przypadku czystych ogórków odetnij końcówki i ułóż je zmieszane z pokrojonymi warzywami do ramion słoików.
Krok 4:
Wlej wodę do rondla i włóż cukier, wymieszaj.
Krok 5:
Dodaj sól do garnka. Najlepiej jest wziąć gruboziarnistą sól, ponieważ łatwo jest przesolić małą, a jodowana może spowodować spontaniczną eksplozję. Chociaż uważa się już, że tak nie jest, nadal nie warto ryzykować.
Krok 6:
Umieść garnek na średnim ogniu i zagotuj. Cukier i sól powinny się całkowicie rozpuścić. Wlej ocet do rondla i ponownie zagotuj.
Krok 7:
Napełnij słoiki z ogórkami marynatą do samej góry.
Krok 8:
Wlej gorącą wodę do głębokiego rondla i połóż czystą szmatkę na dnie, przykryj słoiki pokrywkami i włóż do rondla. Puszki należy zanurzyć w wodzie na 2/3 wysokości. Umieść wszystko na średnim ogniu i zagotuj. Zmniejsz trochę ogień, a po pojawieniu się bąbelków na ścianach wewnątrz słoika sterylizuj przez 10 minut, wyjmij i natychmiast zwiń. Zawiń słoiki do góry nogami, aż całkowicie ostygną, a następnie przechowuj w chłodnym, suchym miejscu.
Krok 9:
Smacznego!
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g