dżem berberysowy

z każdą łyżką tego dżemu dzień będzie pełen pozytywów!
Arina KotenAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 49 g
195 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 8 h

po prostu wspaniały dżem berberysowy pochodzi z tego przepisu kulinarnego, który, nawiasem mówiąc, znalazłem w jednym starym magazynie dla kobiet. Chyba jeszcze z czasów radzieckich. Powiedziano tam, że przepis jest stary, można powiedzieć, że babcia-stara kuchnia rosyjska.
aby dżem z berberysu był smaczny i piękny, lepiej wziąć jagody z krzaków wczesną jesienią.
najpierw warto dobrze posortować jagody berberysu. Usuń wszystkie złe bezlitośnie. Następnie to, co pozostało po czujnym sprawdzeniu, należy umieścić w wygodnym naczyniu i zalać zimną wodą. Pozostaw to na siedem godzin.
teraz spuszczamy wodę z berberysu. Z określonej proporcji wody i cukru gotujemy syrop cukrowy. Syrop powinien mieć grubość około średniej. Włóż berberys do syropu i gotuj na dużym ogniu, aż dżem stanie się przezroczysty, a wszystkie jagody opadną na dno.
gdy dżem będzie gotowy, dodaj trochę waniliny dla smaku.
wlej gorący dżem do wstępnie przygotowanych i już wysterylizowanych słoików i zwiń pokrywki.
aby sprawdzić gotowość dżemu, musisz upuścić kroplę na spodku. Jeśli kropla nie czołga się na boki, dżem jest gotowy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Berberys - 29   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy