skład / składniki
metoda gotowania
po prostu wspaniały dżem berberysowy pochodzi z tego przepisu kulinarnego, który, nawiasem mówiąc, znalazłem w jednym starym magazynie dla kobiet. Chyba jeszcze z czasów radzieckich. Powiedziano tam, że przepis jest stary, można powiedzieć, że babcia-stara kuchnia rosyjska.
aby dżem z berberysu był smaczny i piękny, lepiej wziąć jagody z krzaków wczesną jesienią.
najpierw warto dobrze posortować jagody berberysu. Usuń wszystkie złe bezlitośnie. Następnie to, co pozostało po czujnym sprawdzeniu, należy umieścić w wygodnym naczyniu i zalać zimną wodą. Pozostaw to na siedem godzin.
teraz spuszczamy wodę z berberysu. Z określonej proporcji wody i cukru gotujemy syrop cukrowy. Syrop powinien mieć grubość około średniej. Włóż berberys do syropu i gotuj na dużym ogniu, aż dżem stanie się przezroczysty, a wszystkie jagody opadną na dno.
gdy dżem będzie gotowy, dodaj trochę waniliny dla smaku.
wlej gorący dżem do wstępnie przygotowanych i już wysterylizowanych słoików i zwiń pokrywki.
aby sprawdzić gotowość dżemu, musisz upuścić kroplę na spodku. Jeśli kropla nie czołga się na boki, dżem jest gotowy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Berberys - 29 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g