Sałatka Szmaragdowa z kiwi i wołowiną

danie z zdrowymi witaminami i mikroelementami! Wspaniały przepis na przygotowanie przepysznej i niezwykłej sałatki na świątecznym stole, który z pewnością spodoba się wielu i mile zaskoczy swoim smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 7 g
tłuszcze 50 % 13 g
węglowodany 23 % 6 g
168 kcal
IG: 50 / 50 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę szmaragdową? Ugotuj pięć jaj kurzych na twardo, a następnie ostudź, oddziel białka od żółtka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddzielnie zetrzyj białka na drobnej tarce na jednym talerzu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na drugim talerzu wcieramy żółtka na drobnej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Trzysta pięćdziesiąt gramów gotowanej wołowiny kroimy na kawałki i kroimy w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz dwa jabłka, a także pokrój je w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Usuń skórkę z siedmiu owoców kiwi, usuń rdzeń i pokrój pięć z nich w małą kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj sos sałatkowy i włóż sto osiemdziesiąt gramów majonezu do głębokiej miski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj osiemdziesiąt gramów śmietany do miski z majonezem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyciśnij dwa ząbki czosnku przez prasę do wspólnej miski.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj mieszankę papryki do miski do smaku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przenieś przygotowany sos do torby cukierniczej.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Nasmaruj formę niewielką ilością oleju roślinnego i umieść ją na odpowiednim talerzu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pierwszą warstwą rozprowadzamy pokrojoną w kostkę wołowinę w formie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dobrze wyrównaj i rozprowadź mięso w formie.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Nakładamy siatkę przygotowanego sosu na mięso.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozłóż następną warstwę i wyrównaj pokrojone w kostkę owoce kiwi.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Na wierzchu owoców kiwi robimy siatkę sosu.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozłóż białka w postaci następnej warstwy i zrób siatkę sosu na wierzchu.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Weź sto pięćdziesiąt gramów koreańskiej marchewki, wyciśnij nadmiar soku i posiekaj nożem, włóż do formy następną warstwę.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Robimy kolejną siatkę sosu na marchewce.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Rozłóż jabłka pokrojone w drobną kostkę w następnej warstwie.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Rozłóż na wierzchu jabłka i wyrównaj warstwę startych żółtek, które lekko dociskamy.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Pokrój dwa owoce kiwi w większą kostkę i ułóż w formie końcową górną warstwą.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Obierz, a następnie posiekaj siedemdziesiąt gramów pistacji i posyp naszą sałatkę.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Ostrożnie usuń formę z przygotowanej świątecznej sałatki.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów!

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Udanego przygotowania świątecznej sałatki i smacznego dla wszystkich!

dzięki tej noworocznej sałatce twoja świąteczna kolacja będzie piękna, niesamowicie smaczna i zostanie zapamiętana na zawsze! Urzekł już tysiące miłośników pikantnych, sycących i jednocześnie delikatnych potraw, nasyconych zdrowymi witaminami i mikroelementami.
danie nie jest tanie, ale elitarne! Natychmiast przyciąga uwagę innych eleganckim wyglądem. Wykwintne połączenie wołowiny, koreańskiej marchewki, kiwi i jabłek podbija nawet doświadczonych smakoszy! Zaskocz gości niestandardową noworoczną sałatką mięsną!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Surowy orzech Kalifornijski - 629   kcal/100g
  • Pistacje - 638   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Koreańska marchewka - 134   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy