skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę szmaragdową? Ugotuj pięć jaj kurzych na twardo, a następnie ostudź, oddziel białka od żółtka.
Krok 2:
Oddzielnie zetrzyj białka na drobnej tarce na jednym talerzu.
Krok 3:
Na drugim talerzu wcieramy żółtka na drobnej tarce.
Krok 4:
Trzysta pięćdziesiąt gramów gotowanej wołowiny kroimy na kawałki i kroimy w kostkę.
Krok 5:
Obierz dwa jabłka, a także pokrój je w drobną kostkę.
Krok 6:
Usuń skórkę z siedmiu owoców kiwi, usuń rdzeń i pokrój pięć z nich w małą kostkę.
Krok 7:
Przygotuj sos sałatkowy i włóż sto osiemdziesiąt gramów majonezu do głębokiej miski.
Krok 8:
Dodaj osiemdziesiąt gramów śmietany do miski z majonezem.
Krok 9:
Wyciśnij dwa ząbki czosnku przez prasę do wspólnej miski.
Krok 10:
Dodaj mieszankę papryki do miski do smaku.
Krok 11:
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce.
Krok 12:
Przenieś przygotowany sos do torby cukierniczej.
Krok 13:
Nasmaruj formę niewielką ilością oleju roślinnego i umieść ją na odpowiednim talerzu.
Krok 14:
Pierwszą warstwą rozprowadzamy pokrojoną w kostkę wołowinę w formie.
Krok 15:
Dobrze wyrównaj i rozprowadź mięso w formie.
Krok 16:
Nakładamy siatkę przygotowanego sosu na mięso.
Krok 17:
Rozłóż następną warstwę i wyrównaj pokrojone w kostkę owoce kiwi.
Krok 18:
Na wierzchu owoców kiwi robimy siatkę sosu.
Krok 19:
Rozłóż białka w postaci następnej warstwy i zrób siatkę sosu na wierzchu.
Krok 20:
Weź sto pięćdziesiąt gramów koreańskiej marchewki, wyciśnij nadmiar soku i posiekaj nożem, włóż do formy następną warstwę.
Krok 21:
Robimy kolejną siatkę sosu na marchewce.
Krok 22:
Rozłóż jabłka pokrojone w drobną kostkę w następnej warstwie.
Krok 23:
Rozłóż na wierzchu jabłka i wyrównaj warstwę startych żółtek, które lekko dociskamy.
Krok 24:
Pokrój dwa owoce kiwi w większą kostkę i ułóż w formie końcową górną warstwą.
Krok 25:
Obierz, a następnie posiekaj siedemdziesiąt gramów pistacji i posyp naszą sałatkę.
Krok 26:
Ostrożnie usuń formę z przygotowanej świątecznej sałatki.
Krok 27:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów!
Krok 28:
Udanego przygotowania świątecznej sałatki i smacznego dla wszystkich!
dzięki tej noworocznej sałatce twoja świąteczna kolacja będzie piękna, niesamowicie smaczna i zostanie zapamiętana na zawsze! Urzekł już tysiące miłośników pikantnych, sycących i jednocześnie delikatnych potraw, nasyconych zdrowymi witaminami i mikroelementami.
danie nie jest tanie, ale elitarne! Natychmiast przyciąga uwagę innych eleganckim wyglądem. Wykwintne połączenie wołowiny, koreańskiej marchewki, kiwi i jabłek podbija nawet doświadczonych smakoszy! Zaskocz gości niestandardową noworoczną sałatką mięsną!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Surowy orzech Kalifornijski - 629 kcal/100g
- Pistacje - 638 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Koreańska marchewka - 134 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g