Dżem porzeczkowy na zimę

zdrowe właściwości i niezrównany smak w ukryciu zaskoczą każdego smakosza. Łatwość przygotowania Dżem porzeczkowy jest dość przydatny, ale nie lubię porzeczek, więc nie gotuję takiego dżemu. A moja mama w dzieciństwie często gotowała.
AnyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 45 g
173 kcal
IG: 16 / 0 / 84

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min
jagody porzeczki zawierają wiele różnych witamin, A czarna porzeczka zawiera również kwasy. Ponadto wszystkie przydatne substancje są przechowywane w porzeczkach przez długi czas po ich przetworzeniu.
zebrane porzeczki nie są zalecane do przechowywania przez długi czas. W pewnych warunkach okres przydatności do spożycia porzeczek wynosi około 5 dni, ale jagody należy przetwarzać w ciągu jednego dnia po zbiorze.
zebrane jagody porzeczki są dokładnie myte, a następnie miażdżone. Możesz użyć łyżki, ale robot kuchenny lub blender znacznie przyspieszy proces.
jeśli porzeczki są kwaśne, ilość cukru na dżem można zwiększyć.
przepis na dżem porzeczkowy jest bardzo prosty.
Puree z czarnej porzeczki przykrywa się trzema kilogramami cukru i gotuje na dużym ogniu, ciągle mieszając.
używając jagód czerwonej porzeczki na 5 kg jagód, powinieneś wziąć 4 kg cukru. Puree miesza się z cukrem i odstawia na jeden dzień. Następnie masę gotuje się przez 20 minut.
ugotowany dżem wlewa się do słoików i przykrywa pokrywkami.
przechowuj słoiki w ciemnym, chłodnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Porzeczka - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy