skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak gotować dżem jagodowy przez pięć minut? Przygotuj niezbędne składniki. Ich minimum: jagody i cukier. Nie potrzebujemy wody!
Krok 2:

Jagody posortuj i usuń liście i wszelkie szczątki leśne. Następnie dobrze opłucz jagody w zimnej wodzie. Wrzuć je do durszlaka i pozostaw na chwilę, aby cała nadmiar wilgoci z nich pochodziła.
Krok 3:

Wlej jagody do przestronnej miski i przykryj cukrem. Lekko pokrusz miskę, aby cukier był jak najbardziej równomiernie rozłożony między jagodami. Nie musisz od razu wylewać całego cukru. Jeśli jagody są słodkie, może być potrzebne mniej niż wskazano. W razie potrzeby możesz dodać więcej. Pozostaw jagody w cukrze na kilka godzin, aby wypuściły sok. Aby stało się to szybciej, możesz trochę chodzić po jagodach łyżką, lekko je miażdżąc.
Krok 4:

Wymieszaj jagody z cukrem i przenieś wszystko do rondla, w którym ugotujesz dżem.
Krok 5:

Patelnia, najlepiej użyć emaliowanej. Nie bierz aluminium, aby nie pojawiła się reakcja metalu z sokiem jagodowym. Doprowadź jagody do wrzenia i wymieszaj, aby rozpuścić cały cukier. Spróbuj posmakować. Jeśli to konieczne, możesz dodać trochę więcej cukru. Gotuj dżem, mieszając, 5 minut. W tym czasie cały cukier się rozpuści, a delikatne jagody będą miały czas na gotowanie.
Krok 6:

Przygotuj słoiki na dżem. Dobrze je spłucz i spłucz. Sterylizuj słoiki w wygodny dla Ciebie sposób. Można to zrobić w kuchence mikrofalowej, w piekarniku lub nad gorącą parą. Pokrywki wystarczy po prostu zalać wrzącą wodą i ułożyć, aby miały czas na wyschnięcie.
Krok 7:

Wlej dżem do przygotowanego, wysterylizowanego naczynia i szczelnie zamknij pokrywkami. Odwróć zamknięte słoiki i sprawdź szczelność. Owinąć słoiki ciepłym kocem i całkowicie ostudzić w tej formie. Po co owijać w koc? Jest to konieczne, aby dżem ostygł tak wolno, jak to możliwe, przygotowując się w ten sposób.
Krok 8:

Przechowuj gotowy dżem w piwnicy w chłodnym miejscu. Miłego zimowego poczęstunku!
jagody to bardzo zdrowa i smaczna jagoda, ale jej sezon mija bardzo szybko. Ale możesz przedłużyć przysmak jagodami, przygotowując je na zimę. Najprostszym i najszybszym jest przygotowanie dżemu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g



