Fasola w sosie pomidorowym na zimę

pyszna przekąska z fasoli na zimę! Wiele osób uwielbia fasolę w pomidorach. Taką przekąskę można kupić w sklepie. Ale ta konserwacja, gotowana w domu, okazuje się znacznie smaczniejsza i zdrowsza, a przygotowanie jest proste. Fasola zawiera ogromną ilość białka, praktycznie nie jest gorsza w składzie od mięsa i ryb. A białko jest potrzebne ludzkiemu organizmowi na co dzień. W tym przypadku fasola jest produktem pochodzenia roślinnego, można ją bezpiecznie włączyć do menu poszczących i wegetarian. Ponadto fasola jest tańsza niż produkty mięsne.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 7 g
tłuszcze 26 % 9 g
węglowodany 53 % 18 g
178 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do przygotowania. Fasola może być używana w dowolnym kolorze, nie wpływa na smak. Dobrze, jeśli fasola rośnie na swojej stronie. Po pierwsze, uzyskuje się produkt przyjazny dla środowiska, wiadomo, w jakich warunkach jest uprawiany. Po drugie, fasola jest dokładnie świeża, odpowiednio przechowywana i zdrowa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Fasolę należy umyć pod bieżącą wodą i zalać zimną wodą, aby podwoić ilość wody. Pozostaw fasolę w wodzie na noc.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rano ponownie myjemy fasolę, napełniamy świeżą wodą i podpalamy. doprowadzamy wodę do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy fasolę do miękkości, ale nie trawimy ich, aby fasola była cała, nie gotowała się.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugotuj warzywa. Umyj marchewki, obierz i zetrzyj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę i pokrój w kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj pomidory, pozwól wodzie spłynąć z warzyw. Pokrój je w kostkę. Jeśli pomidory są duże z grubą skórką, lepiej je usunąć. Aby to zrobić, pomidory należy zalać wrzącą wodą i ostrożnie usunąć skórkę, zmielić miąższ blenderem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej olej roślinny na patelnię. Podgrzej go, połóż na nim cebulę. Smażyć do przezroczystości. Dodaj startą marchewkę. Smażyć marchewki do miękkości. Kładziemy pokrojone lub zmiażdżone pomidory do smażenia warzyw. Dusić na średnim ogniu przez około 20 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie masę warzywną przenosimy na patelnię z grubym dnem. Włóż tam gotowaną fasolę. Włóż koncentrat pomidorowy. Wlej niewielką ilość bulionu, w którym gotowano fasolę. Pozostałości bulionu nie muszą być natychmiast wylewane, aby w razie potrzeby można było dodać więcej do przedmiotu obrabianego. Dodaj sól i cukier, dodaj posiekany czosnek i kawałek ostrej papryki. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Natychmiast układamy w wysterylizowane banki w zwykły sposób. Przykryj pokrywkami i włóż do rondla z wodą, na dnie którego znajduje się szmatka. Podpalamy i sterylizujemy na średnim ogniu przez około 20 minut słoiki o pojemności 0,5 litra. Zwijamy słoiki pokrywkami. Pozwól im ostygnąć do góry nogami pod kocem w temperaturze pokojowej. \

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Obrabiany przedmiot jest gotowy. Smacznego!

*

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy