skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować sałatkę na zimę z ogórków z koncentratem pomidorowym, przygotuj produkty w oparciu o powyższe proporcje. Potrzebne będą średniej wielkości ogórki, dobrej jakości pasta pomidorowa, sól, cukier granulowany, bezwonny olej roślinny i 9% ocet stołowy.
Krok 2:
Ogórki należy dokładnie umyć, być może za pomocą szczotki o średniej twardości. Następnie musisz odciąć końcówki. Same ogórki pokroić w półkola o grubości około 5 mm.
Krok 3:
Na patelni o odpowiedniej wielkości umieść pokruszone ogórki, koncentrat pomidorowy, sól, cukier granulowany, ocet i olej roślinny. Pozostaw produkty w temperaturze pokojowej na 20, a najlepiej 40 minut. W tym czasie sok z ogórka, niezbędny do przygotowania sałatki, zacznie się wyróżniać.
Krok 4:
Umieść produkty na kuchence i zacznij stopniowo podgrzewać, często mieszając, aby masa nie przylegała do dna. Wraz z podgrzaniem sok stanie się jeszcze większy po ugotowaniu (ostrożnie sok z pomidorem rozpryskuje się podczas intensywnego wrzenia). Gotuj ogórki w pomidorach przez 10 minut, nie zapomnij wymieszać.
Krok 5:
Ułóż sałatkę w sterylnych słoikach. Zamknij, Odwróć, ułóż w ciepły koc lub zawiń w koc. Po całkowitym schłodzeniu słoiki z sałatką na zimę z ogórków z koncentratem pomidorowym można wysłać do przechowywania.
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
jako dodatkowe składniki do takiej sałatki możesz dodać trochę czosnku, czerwonej ostrej papryki według własnego gustu, a użycie pachnącego świeżo zmielonego czarnego pieprzu będzie bardzo udane.
w niektórych przypadkach dodaje się posiekane warzywa, a także cebulę i paprykę.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g