skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty potrzebne do przygotowania sałatki Monomacha.
Krok 2:
Sałatka, którą będziemy mieli, będzie łuszcząca się. Dlatego pocieramy lub kroimy warzywa i inne produkty w osobne pojemniki. Obrane jabłko pocieramy na grubej tarce, a aby się nie ściemniało, należy wlać sok z cytryny. Przed uformowaniem sałatki spuść sok. W osobnym pojemniku wcieramy białko jajka na grubej tarce, wstępnie ugotowane na twardo i obrane ze skorupy.
Krok 3:
Ugotowane" w mundurze " i obrane ziemniaki wcieramy na grubej tarce. Trzy żółtka na drobnej tarce, robimy to samo z serem.
Krok 4:
Przygotowujemy sos, do którego mieszamy majonez z czosnkiem przepuszczonym przez prasę, solą i przyprawami (wziąłem czarny mielony pieprz).
Krok 5:
Pokrój śliwki w paski.
Krok 6:
Gotowane lub pieczone w piekarniku, a następnie obrane buraki na grubej tarce.
Krok 7:
Posiekaj warzywa (mam pietruszkę). Możesz wziąć koperek lub inne warzywa, koncentrując się na swoim smaku.
Krok 8:
Bierzemy Duże danie i układamy wszystkie przygotowane przez nas produkty warstwami, smarując je odrobiną majonezu. Wskazane jest podzielenie wszystkich produktów na dwie części i ułożenie kilku warstw, ale pamiętaj, że każda kolejna powinna być nieco mniejsza niż poprzednia. Aby sałatka była mniej tłusta i zużyła mniej majonezu, możesz wcześniej wymieszać z majonezem niektóre bardziej suche potrawy, takie jak ziemniaki. Pierwszą warstwą będą ziemniaki.
Krok 9:
Następnie rozłóż buraki na wierzchu, posyp solą, pieprzem, posiekanymi orzechami (aby uzyskać jaśniejszy smak, możesz je wcześniej lekko usmażyć na patelni).
Krok 10:
Następnie kładziemy warstwę pokrojonego w drobną kostkę fileta z kurczaka, gotowanego lub smażonego na patelni na oleju (u mnie jest ugotowany). Posyp solą i pieprzem.
Krok 11:
Następna warstwa to zieleń.
Krok 12:
Następnie rozłóż suszone śliwki, nie zapominając o majonezie.
Krok 13:
Suszone śliwki & quot; są przyjazne & quot; z orzechami, więc posyp je trochę tą warstwą.
Krok 14:
Rozłóż starty ser następną warstwą, pozostawiając większość do dekoracji sałatki.
Krok 15:
Dalej jest warstwa jabłek.
Krok 16:
Następnie warstwa żółtek. A teraz powtarzamy wszystkie warstwy: ziemniaki, buraki, trochę orzechów, kurczak, zioła, suszone śliwki, trochę więcej orzechów, ser, jabłka, żółtka. Warstwy pokrywamy majonezem, nie zapominając o soli i pieprzu, starając się nie przesadzić z przyprawami.
Krok 17:
Krawędź czapki jest wykonana z pozostałego startego sera posmarowanego majonezem, na który wlewamy starte białko.
Krok 18:
Posyp krawędź orzechami włoskimi, imitując futro. Udekoruj czapkę ziarnami granatu (podzieliłem kopułę czapki na osiem sekcji, aby utrzymać symetrię wzoru), zielonym groszkiem (potrzebowałem 4 groszków), imitując kamienie szlachetne.
Krok 19:
Korona czapki jest wykonana z czerwonej cebuli ozdobionej ziarnami granatu. Oto nasza wspaniała sałatka Monomacha jest gotowa. Zapraszamy gości i próbujemy. Smacznego dla wszystkich!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Granat - 52 kcal / 100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal / 100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal / 100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal / 100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal / 100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal / 100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g