Czapka Monomacha sałatka klasyczna z granatem i kurczakiem

wyrafinowany smak i dekoracja tej sałatki zaintryguje nawet smakosza. Ten przepis jest godną alternatywą dla popularnych, nie mniej smacznych, ale już lekko zmęczonych sałatek-takich jak Olivier, winegret. Nadaje się zarówno na uroczystość rodzinną, jak i na spotkanie z rzadkimi gośćmi. Sałatka ma bogaty, delikatny, oryginalny smak. Wszystkie składniki harmonijnie ze sobą współgrają. Co więcej, ma dużo witamin, A majonez można przygotować samodzielnie lub zastąpić wysokiej jakości kwaśną śmietaną (wszystkie składniki przepisu doskonale się z nim łączą, sprawdziłem). Po wypróbowaniu tej sałatki po raz pierwszy zdałem sobie sprawę, że zrobię to więcej niż raz na święta. Moja domowa sałatka również bardzo mi się podobała, docenili wygląd gotowego dania. Mój syn zawołał: "mamusiu, co za piękne ciasto!" Ten przepis jest pracochłonny w przygotowaniu, ale wynik jest tego wart.
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 8 g
tłuszcze 45 % 15 g
węglowodany 30 % 10 g
202 kcal
IG: 89 / 0 / 11

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty potrzebne do przygotowania sałatki Monomacha.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Sałatka, którą będziemy mieli, będzie łuszcząca się. Dlatego pocieramy lub kroimy warzywa i inne produkty w osobne pojemniki. Obrane jabłko pocieramy na grubej tarce, a aby się nie ściemniało, należy wlać sok z cytryny. Przed uformowaniem sałatki spuść sok. W osobnym pojemniku wcieramy białko jajka na grubej tarce, wstępnie ugotowane na twardo i obrane ze skorupy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ugotowane" w mundurze " i obrane ziemniaki wcieramy na grubej tarce. Trzy żółtka na drobnej tarce, robimy to samo z serem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotowujemy sos, do którego mieszamy majonez z czosnkiem przepuszczonym przez prasę, solą i przyprawami (wziąłem czarny mielony pieprz).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój śliwki w paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowane lub pieczone w piekarniku, a następnie obrane buraki na grubej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaj warzywa (mam pietruszkę). Możesz wziąć koperek lub inne warzywa, koncentrując się na swoim smaku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Bierzemy Duże danie i układamy wszystkie przygotowane przez nas produkty warstwami, smarując je odrobiną majonezu. Wskazane jest podzielenie wszystkich produktów na dwie części i ułożenie kilku warstw, ale pamiętaj, że każda kolejna powinna być nieco mniejsza niż poprzednia. Aby sałatka była mniej tłusta i zużyła mniej majonezu, możesz wcześniej wymieszać z majonezem niektóre bardziej suche potrawy, takie jak ziemniaki. Pierwszą warstwą będą ziemniaki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie rozłóż buraki na wierzchu, posyp solą, pieprzem, posiekanymi orzechami (aby uzyskać jaśniejszy smak, możesz je wcześniej lekko usmażyć na patelni).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie kładziemy warstwę pokrojonego w drobną kostkę fileta z kurczaka, gotowanego lub smażonego na patelni na oleju (u mnie jest ugotowany). Posyp solą i pieprzem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następna warstwa to zieleń.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie rozłóż suszone śliwki, nie zapominając o majonezie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Suszone śliwki & quot; są przyjazne & quot; z orzechami, więc posyp je trochę tą warstwą.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż starty ser następną warstwą, pozostawiając większość do dekoracji sałatki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dalej jest warstwa jabłek.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Następnie warstwa żółtek. A teraz powtarzamy wszystkie warstwy: ziemniaki, buraki, trochę orzechów, kurczak, zioła, suszone śliwki, trochę więcej orzechów, ser, jabłka, żółtka. Warstwy pokrywamy majonezem, nie zapominając o soli i pieprzu, starając się nie przesadzić z przyprawami.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Krawędź czapki jest wykonana z pozostałego startego sera posmarowanego majonezem, na który wlewamy starte białko.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Posyp krawędź orzechami włoskimi, imitując futro. Udekoruj czapkę ziarnami granatu (podzieliłem kopułę czapki na osiem sekcji, aby utrzymać symetrię wzoru), zielonym groszkiem (potrzebowałem 4 groszków), imitując kamienie szlachetne.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Korona czapki jest wykonana z czerwonej cebuli ozdobionej ziarnami granatu. Oto nasza wspaniała sałatka Monomacha jest gotowa. Zapraszamy gości i próbujemy. Smacznego dla wszystkich!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Granat - 52   kcal / 100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal / 100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal / 100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal / 100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal / 100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy