lecho w powolnej kuchence na zimę z pomidorem i marchewką
skład / składniki
30
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj pomidory, usuń szypułki. Pokrój pomidory na ćwiartki, włóż je do miski blendera.
Krok 2:
Zmiel pomidory na puree.
Krok 3:
Umyj i obierz łodygi i nasiona, pokrój paprykę na kawałki.
Krok 4:
Przelej przecier pomidorowy na patelnię wolnowaru. Obierz marchewki i zetrzyj na grubej tarce, dodaj do puree. Umieść tam sól.
Krok 5:
Dodaj cukier, wlej olej słonecznikowy.
Krok 6:
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 7:
Posyp posiekaną paprykę, wszystko ponownie wymieszaj.
Krok 8:
Włącz powolną kuchenkę. Wybierz tryb & quot; gaszenie", czas - 40 minut. Gotuj z otwartą pokrywką.
Krok 9:
10 minut przed końcem programu wyciśnij czosnek przez prasę, wymieszaj.
Krok 10:
5 minut przed końcem wlej ocet.
Krok 11:
Wlej gotowe lecho do sterylnych słoików, zwiń pokrywki. Ostudź w ciepłym miejscu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g