skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Dżem z pestkami jest często gotowany ze śliwki wiśniowej, ponieważ są one dość trudne do usunięcia z owoców. Ale nie każdy lubi taki dżem z pestkami, a do pieczenia można go rzadziej używać. Dlatego jeśli trochę popracujesz nad wycięciem nasion, możesz zrobić doskonały dżem ze śliwki wiśniowej bez pestek. Dżem można gotować ze śliwki wiśniowej dowolnej odmiany i koloru: żółtej, czerwonej lub fioletowej, w zależności od smaku i dostępności.
Krok 2:
Do dżemu musisz wziąć dobrze dojrzałą śliwkę wiśniową, aby gotowy produkt był pachnący i słodki. Niedojrzała śliwka wiśniowa jest bardzo kwaśna i bez odpowiedniego aromatu, a Dojrzała nadaje się tylko do robienia dżemu. Śliwka wiśniowa jest dokładnie moja, wielokrotnie zmieniając wodę, sortujemy, usuwamy zgniłe i zepsute owoce. Wrzuć śliwkę wiśniową do durszlaka, pozwól wodzie całkowicie spłynąć.
Krok 3:
Ostrożnie pokrój każdy owoc nożem i usuń kość. Śliwka wiśniowa jest przenoszona do emaliowanych naczyń i zasypiana cukrem. Przykryj naczynia ręcznikiem i pozostaw pojemnik ze śliwką wiśniową w temperaturze pokojowej na 5 godzin. W tym czasie cukier się rozpuści, a śliwka wiśniowa wypuści sok. Po określonym czasie wkładamy pojemnik ze śliwką wiśniową do ognia, doprowadzamy do wrzenia.
Krok 4:
Usuń powstałą pianę z powierzchni dżemu łyżką cedzakową i gotuj przez 5 minut od momentu wrzenia, ciągle mieszając łyżką lub szpatułką, aby cukier nie przypalił się do dna naczyń. Następnie usuwamy naczynia z kęsem dżemu z ognia, ponownie zostawiamy na 5-6 godzin w temperaturze pokojowej, aby odpocząć. Po określonym czasie ponownie gotujemy dżem przez 5 minut. I tak powtarzamy procedurę jeszcze dwa razy.
Krok 5:
W międzyczasie przygotuj słoiki z dżemem. Lepiej jest wziąć małą objętość, umyć je roztworem sody. Sterylizujemy w jeden z wygodnych sposobów: w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Zagotuj pokrywki i wysusz. Napełniamy słoiki dżemem do wieszaków, zwijamy pokrywki. Pozwól dżemowi całkowicie ostygnąć w temperaturze pokojowej pod kocem.
Krok 6:
Przechowuj dżem w zimnej spiżarni. Możesz natychmiast podać do stołu. Dżem ze śliwki wiśniowej jest doskonałym dodatkiem do śniadania lub bazą do deserów i wypieków. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Śliwka - 27 kcal/100g