skład / składniki
metoda gotowania
przygotuj pomidory: umyj je, wysusz, Usuń szypułki i grubo posiekaj. Obierz i pokrój cebulę, a następnie posiekaj ją i pomidory blenderem. Dodaj drobno posiekany czosnek (lub możesz go wycisnąć) i przyprawy do mieszanki warzywnej.
umieść powstałą mieszaninę na ogniu i mieszając zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przyszły keczup przez 30-35 minut, po czym należy go przetrzeć przez sito.
dodaj ocet i cukier do powstałego puree, dobrze wymieszaj. Teraz mieszaninę należy ponownie zagotować i gotować przez 10 minut na małym ogniu. Nie zapomnij wymieszać przyszłego keczupu!
w tym czasie konieczne jest przygotowanie skrobi: rozcieńczyć 2 łyżeczki. proszek zimną wodą, wymieszać, aby nie było grudek. Dodaj przygotowaną skrobię do mieszanki warzywnej, dokładnie wymieszaj, zagotuj i gotuj przez 1-2 minuty.
ketchup jest gotowy! Wlej go do wysterylizowanych słoików, Zamknij przegotowanymi pokrywkami, pozostaw do ostygnięcia w ciepłym miejscu, odwracając słoiki do góry nogami.
keczup należy przechowywać w lodówce (nie dłużej niż sześć miesięcy). Teraz możesz jeść swoje ulubione potrawy z domowym keczupem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Anyż - 337 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Ocet winny czerwony - 19 kcal/100g
- Laska cynamonu - 261 kcal/100g