domowy keczup ze skrobią na zimę

aromatyczny domowy sos przyprawowy! Zachwyć siebie i swoich bliskich! Uwielbiam keczup, a teraz nie kupuję go w sklepie, ponieważ sama nauczyłam się robić to pyszne. Wystarczająco szybki, dość prosty, a wynik... po prostu niezrównany! Aby zrobić keczup pomidorowy, potrzebujesz prostej listy produktów: warzyw i różnych przypraw. Jeśli nie masz pod ręką żadnych przypraw, zawsze możesz je zastąpić innymi według własnego gustu. Ocet z czerwonego wina można zastąpić naturalnym jabłkiem lub stołem, chociaż ta ostatnia opcja jest mniej preferowana. W sumie uzyskuje się około 0,5 litra sosu.
OluszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 92 % 11 g
53 kcal
IG: 55 / 0 / 45

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

przygotuj pomidory: umyj je, wysusz, Usuń szypułki i grubo posiekaj. Obierz i pokrój cebulę, a następnie posiekaj ją i pomidory blenderem. Dodaj drobno posiekany czosnek (lub możesz go wycisnąć) i przyprawy do mieszanki warzywnej.

umieść powstałą mieszaninę na ogniu i mieszając zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przyszły keczup przez 30-35 minut, po czym należy go przetrzeć przez sito.

dodaj ocet i cukier do powstałego puree, dobrze wymieszaj. Teraz mieszaninę należy ponownie zagotować i gotować przez 10 minut na małym ogniu. Nie zapomnij wymieszać przyszłego keczupu!

w tym czasie konieczne jest przygotowanie skrobi: rozcieńczyć 2 łyżeczki. proszek zimną wodą, wymieszać, aby nie było grudek. Dodaj przygotowaną skrobię do mieszanki warzywnej, dokładnie wymieszaj, zagotuj i gotuj przez 1-2 minuty.

ketchup jest gotowy! Wlej go do wysterylizowanych słoików, Zamknij przegotowanymi pokrywkami, pozostaw do ostygnięcia w ciepłym miejscu, odwracając słoiki do góry nogami.

keczup należy przechowywać w lodówce (nie dłużej niż sześć miesięcy). Teraz możesz jeść swoje ulubione potrawy z domowym keczupem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Anyż - 337   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Ocet winny czerwony - 19   kcal/100g
  • Laska cynamonu - 261   kcal/100g

Podobne przepisy