zupa Północna

więcej niż raz rozgrzany przez surowe Północne dni!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 2 g
tłuszcze 33 % 3 g
węglowodany 44 % 4 g
56 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min
mieszkałem na północy przez 16 lat i nie słyszałem o takim jedzeniu jak Północna zupa. Często gotuję to danie i teraz chcę podzielić się z wami kulinarnym przepisem na to pierwsze danie. Na początek gotujemy zwykły bulion z kości lub mięsa. Teraz bierzemy miąższ wołowy, myjemy go zimną wodą i kroimy na małe kawałki. Następnie wlej gotowy bulion do glinianego garnka, włóż tam kawałki mięsa i piecz przez około 20-30 minut w rozgrzanym do 150. Podczas gotowania naszego mięsa kroimy ziemniaki w średniej wielkości kostkę, cebulę w cienkie krążki i smażymy wszystko na oleju na patelni. Następnie włóż ziemniaki do garnka z gotowym mięsem i gotuj na dużym ogniu przez około 5-10 minut. Na samym końcu gotowania dodaj drobno posiekane warzywa, lavrushkę i gotuj przez około 15 minut. Na samym końcu dodaj wytrawne białe wino. Podawaj zupę Północną bezpośrednio w tym samym żeliwnym garnku. Jestem pewien, że wszyscy docenią to danie. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy