zupa Północna
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
mieszkałem na północy przez 16 lat i nie słyszałem o takim jedzeniu jak Północna zupa. Często gotuję to danie i teraz chcę podzielić się z wami kulinarnym przepisem na to pierwsze danie. Na początek gotujemy zwykły bulion z kości lub mięsa. Teraz bierzemy miąższ wołowy, myjemy go zimną wodą i kroimy na małe kawałki. Następnie wlej gotowy bulion do glinianego garnka, włóż tam kawałki mięsa i piecz przez około 20-30 minut w rozgrzanym do 150. Podczas gotowania naszego mięsa kroimy ziemniaki w średniej wielkości kostkę, cebulę w cienkie krążki i smażymy wszystko na oleju na patelni. Następnie włóż ziemniaki do garnka z gotowym mięsem i gotuj na dużym ogniu przez około 5-10 minut. Na samym końcu gotowania dodaj drobno posiekane warzywa, lavrushkę i gotuj przez około 15 minut. Na samym końcu dodaj wytrawne białe wino. Podawaj zupę Północną bezpośrednio w tym samym żeliwnym garnku. Jestem pewien, że wszyscy docenią to danie. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g