cukinia w adżika na zimę w Tbilisi

pikantna przekąska dla prawdziwych smakoszy! Przystawka z cukinii w adjika przypadnie do gustu tym, którzy lubią ostrzej. Taka przekąska doskonale uzupełni dania mięsne i stanie się dobrą podstawą do gotowania gulaszu warzywnego i sosów.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 60 % 6 g
52 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Adjika może być używana do przygotowania preparatu na zimę, ale lepiej jest zrobić to sam ze świeżych warzyw w sezonie zbiorów. Zacznijmy od Adjiki. Pomidory nadają się do tego i nie są zbyt piękne w wyglądzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj pomidory, Wytnij miejsce mocowania łodygi, pokrój owoce na kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Za pomocą blendera lub maszynki do mięsa zmiel pomidory na puree.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj paprykę, Wytnij łodygę ze strąkiem nasion. Pokrój miąższ na małe kawałki, zmiel go również blenderem lub maszynką do mięsa lub Pomiń pomidory wraz z pieprzem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj gorzką paprykę, pokrój na kawałki, usuń nasiona. Obierz czosnek z folii, drobno posiekaj goździki lub przepuść przez prasę. Ostra papryka i czosnek są wysyłane do rondla z przecierem pomidorowym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Łączymy wszystkie składniki w jednym naczyniu i ponownie przepuszczamy je razem za pomocą blendera.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Moja młoda cukinia, odetnij końcówki po obu stronach. Pokrój miąższ w kostkę. Jeśli cukinia jest dojrzała, z szorstką skórką, obierz je i usuń rdzeń z nasionami. Cukinię wkładamy do rondla z grubym dnem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wypełnij je adjiką. Dodaj cukier, sól, paprykę do smaku. Podpalamy i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Następnie wlej olej roślinny. Wymieszaj, gotuj przez około 10 minut. Dodaj ocet stołowy, wymieszaj. Niech mieszanina się zagotuje. Wyłącz ogień. Podczas przygotowywania przedmiotu obrabianego konieczne jest przygotowanie do niego słoików. Moje puszki z sodą oczyszczoną sterylizujemy w jeden z wygodnych sposobów: w łaźni wodnej lub w piekarniku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gorącą sałatkę układamy w sterylnych słoikach, przykrywamy pokrywkami i sterylizujemy w garnku z wodą przez około 10 minut (słoiki o pojemności 0,5 l). Zamykamy słoiki pokrywkami, pozostawiamy do ostygnięcia do góry nogami pod ciepłym kocem w temperaturze pokojowej i przechowujemy w chłodnym miejscu. Zimą taka sałatka doskonale uzupełni obiad: gorące, mięsne danie lub będzie działać jako całkowicie niezależne danie, smaczne i satysfakcjonujące z chlebem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy