skład / składniki
metoda gotowania
przygotowujemy składniki, dla których najpierw myjemy ziemniaki i marchewki pod bieżącą wodą. Wkładamy je w całości do rondla, napełniamy wodą i stawiamy na dużym ogniu. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogrzewanie i gotuj warzywa do miękkości. Po spuszczeniu wody i rozłożeniu warzyw na płaskim dużym talerzu do ostygnięcia. Możesz pokroić je na kilka kawałków, aby szybciej ostygły.
sortujemy grzyby ze ściółki leśnej (jeśli to konieczne), a następnie myjemy je i suszymy ręcznikami papierowymi. Do tej sałatki odpowiednie są wszelkie grzyby - od boczniaków i pieczarek, które można kupić w każdym sklepie, po grzyby leśne zbierane ręcznie w sezonie. Możesz przygotować sałatkę zarówno ze świeżymi grzybami, jak i mrożonymi. Pamiętaj, że wiele grzybów podlega obowiązkowemu wstępnemu gotowaniu. Zamrożone grzyby należy wcześniej wyjąć z zamrażarki, aby miały czas na rozmrożenie. Pokrój grzyby na małe kawałki.
następnie obierz cebulę i pokrój w małe kostki. Połóż filety rybne na desce do krojenia i pokrój w drobną kostkę. Trzy schłodzone marchewki i ziemniaki na grubej tarce. Robimy to również z twardym serem, tylko trzy na średniej lub drobnej tarce. Pokrój oliwki na kilka części (nie zapomnij zostawić trzech połówek oliwek na nos i oko kurki). Wszystko wkładamy do osobnych misek.
podgrzej patelnię olejem roślinnym na średnim ogniu i włóż cebulę do gorącego oleju. Smaż cebulę przez godzinę mieszając, aż będzie miękka. Następnie kładziemy grzyby na cebuli, smażymy je do miękkości-10-12 minut.
najciekawsze jest zbieranie i dekorowanie sałatki:
- dno pięknego płaskiego talerza smarujemy niewielką ilością majonezu, a na wierzchu kładziemy posiekany śledź, robimy siatkę majonezu;
- następnie układamy grzyby smażone z cebulą i robimy również siatkę majonezu;
- trzecia warstwa to ziemniaki, na wierzchu siatka majonezu;
- rozłóż marchewki ostatnią warstwą;
- udekoruj sałatkę, układając kurki serem i oliwkami.
sałatka jest gotowa! Wkładamy sałatkę do lodówki na co najmniej godzinę, po czym można ją podać!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g