Sałatka Kurkowa z grzybami

Piękna sałatka z lisa. Również pyszne! Sałatka & quot; kurki & quot; z grzybami spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom nie tylko ze względu na niezwykły design, ale także smak. Jeśli masz dość zwykłych sałatek, jednym z dobrych sposobów na urozmaicenie codziennego menu rodzinnego lub świątecznego jest przygotowanie takiej sałatki.
Nat27Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 3 g
tłuszcze 60 % 9 g
węglowodany 20 % 3 g
106 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 15 min

przygotowujemy składniki, dla których najpierw myjemy ziemniaki i marchewki pod bieżącą wodą. Wkładamy je w całości do rondla, napełniamy wodą i stawiamy na dużym ogniu. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogrzewanie i gotuj warzywa do miękkości. Po spuszczeniu wody i rozłożeniu warzyw na płaskim dużym talerzu do ostygnięcia. Możesz pokroić je na kilka kawałków, aby szybciej ostygły.

sortujemy grzyby ze ściółki leśnej (jeśli to konieczne), a następnie myjemy je i suszymy ręcznikami papierowymi. Do tej sałatki odpowiednie są wszelkie grzyby - od boczniaków i pieczarek, które można kupić w każdym sklepie, po grzyby leśne zbierane ręcznie w sezonie. Możesz przygotować sałatkę zarówno ze świeżymi grzybami, jak i mrożonymi. Pamiętaj, że wiele grzybów podlega obowiązkowemu wstępnemu gotowaniu. Zamrożone grzyby należy wcześniej wyjąć z zamrażarki, aby miały czas na rozmrożenie. Pokrój grzyby na małe kawałki.

następnie obierz cebulę i pokrój w małe kostki. Połóż filety rybne na desce do krojenia i pokrój w drobną kostkę. Trzy schłodzone marchewki i ziemniaki na grubej tarce. Robimy to również z twardym serem, tylko trzy na średniej lub drobnej tarce. Pokrój oliwki na kilka części (nie zapomnij zostawić trzech połówek oliwek na nos i oko kurki). Wszystko wkładamy do osobnych misek.

podgrzej patelnię olejem roślinnym na średnim ogniu i włóż cebulę do gorącego oleju. Smaż cebulę przez godzinę mieszając, aż będzie miękka. Następnie kładziemy grzyby na cebuli, smażymy je do miękkości-10-12 minut.

najciekawsze jest zbieranie i dekorowanie sałatki:

- dno pięknego płaskiego talerza smarujemy niewielką ilością majonezu, a na wierzchu kładziemy posiekany śledź, robimy siatkę majonezu;

- następnie układamy grzyby smażone z cebulą i robimy również siatkę majonezu;

- trzecia warstwa to ziemniaki, na wierzchu siatka majonezu;

- rozłóż marchewki ostatnią warstwą;

- udekoruj sałatkę, układając kurki serem i oliwkami.

sałatka jest gotowa! Wkładamy sałatkę do lodówki na co najmniej godzinę, po czym można ją podać!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy