skład / składniki
metoda gotowania
1. Brzoskwinie powinny być czyste i suche. Wyjmujemy z nich kości ostrym nożem (najpierw pokrój brzoskwinię na pół wokół kości, a następnie przewiń obie połówki i spróbuj oddzielić, pomóż usunąć kość nożem).
2. Ostrożnie usuń skórę z każdej połowy.
3. Przygotowane połówki brzoskwiń układamy w wysterylizowanych słoikach, dość ciasno, ale bez nacisku.
4. Zagotuj wodę w rondlu. Po ugotowaniu natychmiast wlej brzoskwinie do słoików, Zamknij sterylnymi pokrywkami, pozostaw na 20 minut.
5. Czas minął-wlej wodę ze słoików z powrotem do rondla, dodaj do niej cukier i kwas cytrynowy. Wkładamy patelnię do ognia, doprowadzamy do wrzenia.
6. Po ugotowaniu gotuj syrop przez 2 minuty, a następnie wlej brzoskwinie do słoików, zamknij lub zwiń pokrywkami.
7. Odwróć banki, zawiń je na jeden dzień.
przechowuj brzoskwinie przygotowane według tego przepisu w chłodnym, ciemnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Brzoskwinie - 46 kcal/100g
- Brzoskwinie w puszkach - 68 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g