brzoskwinie na zimę bez sterylizacji

daj słoneczny nastrój w zimie pyszne pachnące brzoskwinie! Prosty, szybki przepis na przygotowanie pysznych, słodkich brzoskwiń. Może być używany do robienia ciast, dodawania do różnych potraw, dekoracji lub jedzenia po prostu. Bosko pyszne!
AliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 95 % 18 g
74 kcal
IG: 37 / 0 / 63

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Brzoskwinie powinny być czyste i suche. Wyjmujemy z nich kości ostrym nożem (najpierw pokrój brzoskwinię na pół wokół kości, a następnie przewiń obie połówki i spróbuj oddzielić, pomóż usunąć kość nożem).

2. Ostrożnie usuń skórę z każdej połowy.

3. Przygotowane połówki brzoskwiń układamy w wysterylizowanych słoikach, dość ciasno, ale bez nacisku.

4. Zagotuj wodę w rondlu. Po ugotowaniu natychmiast wlej brzoskwinie do słoików, Zamknij sterylnymi pokrywkami, pozostaw na 20 minut.

5. Czas minął-wlej wodę ze słoików z powrotem do rondla, dodaj do niej cukier i kwas cytrynowy. Wkładamy patelnię do ognia, doprowadzamy do wrzenia.

6. Po ugotowaniu gotuj syrop przez 2 minuty, a następnie wlej brzoskwinie do słoików, zamknij lub zwiń pokrywkami.

7. Odwróć banki, zawiń je na jeden dzień.

przechowuj brzoskwinie przygotowane według tego przepisu w chłodnym, ciemnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Brzoskwinie - 46   kcal/100g
  • Brzoskwinie w puszkach - 68   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy