skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do solenia grzybów: przyprawy, czosnek i sól.
Krok 2:
Oczyszczamy Fale z liści i gruzu, ziemi i dokładnie spłukujemy pod bieżącą wodą. Aby gorycz nieodłącznie związana z falami opuściła grzyby, moczymy je zimną wodą i pozostawiamy na jeden dzień. W tym czasie kilkakrotnie zmieniamy wodę, za każdym razem myjąc grzyby i zalewając świeżą zimną wodą.
Krok 3:
Ponownie myjemy grzyby. Wkładamy je do rondla z grubym dnem. Napełnij je zimną wodą, podpal, zagotuj i gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut.
Krok 4:
Spuść wodę z patelni do innego pojemnika i włóż grzyby do durszlaka, aby woda była całkowicie szklana.
Krok 5:
Umieść grzyby na patelni. Na wierzch kładziemy umyte liście czarnej porzeczki i liść laurowy. Posyp solą i dodaj pieprz i goździki.
Krok 6:
Ząbki czosnku obieramy z folii, kroimy w cienkie plasterki i wkładamy do rondla z grzybami. Wodę, w której gotowano grzyby, doprowadzamy do wrzenia. Natychmiast wlej ten bulion na grzyby na patelnię, aby całkowicie przykrył grzyby.
Krok 7:
Bierzemy duży talerz o średnicy nieco mniejszej niż średnica patelni, kładziemy go bezpośrednio na grzybach, kładziemy na nim patelnię o mniejszej objętości wypełnioną wodą lub inny ładunek. Pozwól grzybom ostygnąć i włóż patelnię do lodówki na jeden dzień. Sterylizujemy słoiki, lepiej wziąć je w małej objętości. Możesz je wysterylizować w dowolny znany sposób: w łaźni wodnej lub w piekarniku, zagotuj pokrywki. Suszymy słoiki i pokrywki.
Krok 8:
Grzyby układamy w słoikach, zalewając je solanką do ramion słoików, ale aby całkowicie przykryła grzyby. Zwijamy słoiki. Odkładamy do przechowywania w chłodnym miejscu. Zaleca się otwarcie słoika z falbanami nie wcześniej niż za dwa tygodnie, w tym czasie będą dobrze solone, gorycz zniknie. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Falochrony - 22 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g