Sałatka Leśna

niezwykła w smaku i obfita sałatka dla Twoich gości! Pyszna i bardzo sycąca Sałatka Leśna doskonale nadaje się na świąteczny stół. W przygotowaniu ten przepis jest bardzo prosty. Sałatka najprawdopodobniej otrzymała swoją zabawną nazwę ze względu na kolor składników – brązowy, żółty, zielony – razem przypomina kikut w lesie, a dekoracja wygląda jak Leśna polana. Chociaż może jest inne wyjaśnienie. Zróbmy sałatkę Leśną.
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 10 g
tłuszcze 59 % 19 g
węglowodany 9 % 3 g
222 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki. Wstępnie ugotuj filet z kurczaka i jajka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Arbitralnie posiekaj pieczarki i cebulę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej na dużym ogniu, a następnie zmniejsz średni i usmaż pieczarki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj do nich cebulę i smaż do miękkości. Następnie umieść patelnię w zimnej wodzie, aby szybciej ostygła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na tarce z dużymi otworami zetrzyj twardy ser i jajka. Część sera odkładamy osobno do dekoracji.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Filet z kurczaka kroimy w przypadkowej kolejności.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Orzechy włoskie obieramy ze skorupek i przegród, siekamy je nożem. Gotowe składniki wkładamy do dużego talerza do mieszania-filet z kurczaka, jajka, ser, orzechy włoskie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zieloni-pietruszka, koperek lub szczypiorek (co masz) drobno posiekaj i dodaj do tego samego talerza.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dopraw sałatkę majonezem i wymieszaj. Następnie spróbuj soli, w razie potrzeby sól i wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Bierzemy danie, na którym podamy sałatkę. Na środku kładziemy szklankę i układamy sałatkę w kółko ze zjeżdżalnią, ubijając ją łyżką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie delikatnie obracając wokół koła, wyjmij szklankę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Udekoruj sałatkę. Najpierw rozprowadzamy twardy ser na wszystkich powierzchniach, które do tego zostawiliśmy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pokrój oliwki wzdłuż na dwie części. Wizualnie podziel sałatkę na 5 segmentów i rozłóż kwiaty z oliwek, delikatnie wciskając je w sałatkę. Możesz najpierw ułożyć 5 górnych płatków, aby równomiernie rozprowadzić je na powierzchni sałatki, a następnie pozostałe płatki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dekorujemy wolną przestrzeń między kwiatami zielenią, jeśli jest pietruszka, rozłóż liście lub gałązki koperku. Mam zieloną cebulę, pokroiłem ją o długości około 5 cm i rozłożyłem na kilka kawałków.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Do dekoracji środka kwiatów użyłem drobno posiekanego pomidora, możesz użyć czerwonej papryki lub słodkiej kukurydzy na żółty środek. Nie włączyłem ich do składników.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Sałatka Leśna jest gotowa, można ją podać. Już po sesji fotograficznej pojawiła się myśl, że można było wyśrodkować na dnie naczynia, a także zbudować kwiat. Ale wszystko zostało już zrobione ))). Smacznego.

zanim położysz sałatkę na talerzu, spróbuj, nie miałem dość ogórka na świeżość i dodałem go. Chociaż nie ma towarzyszy w smaku i kolorze, więc spróbuj i zastanów się, czy w sałatce wystarczy Ci wszystko.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy