skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Niezbędne składniki do ciasta
Krok 2:
Wlej 2-3 części całej mąki do kefiru, wymieszaj
Krok 3:
Następnie dodaj sodę i sól
Krok 4:
Dodaj resztę mąki, pozostawiając około 0,5 szklanki do posypania stołu
Krok 5:
Ciasto powinno okazać się miękkie, lepkie, niezbyt strome, aby można było z nim pracować w przyszłości, o konsystencji zbliżonej do ciast kefirowych. Ciasto odpoczywamy przez 20 minut, w tym czasie gluten w mące pęcznieje
Krok 6:
Po określonym czasie obficie posyp stół mąką, weź część ciasta i uformuj z niego kiełbasę o grubości około 2 cm
Krok 7:
Pokrój kiełbasę na kawałki o grubości 2 cm
Krok 8:
Następnie gotuj Galushki. Można to zrobić na dwa sposoby
Krok 9:
Na parze (jako parowiec używam multicookera, ustawiając żądany tryb)
Krok 10:
Gdy woda się zagotuje, ustawiamy stojak do gotowania na parze, uprzednio nasmarowany olejem roślinnym, kładziemy go w odległości od siebie, ponieważ zwiększają rozmiar
Krok 11:
Gotuj na parze przez 7 minut
Krok 12:
Lub gotuj Gałuszki w osolonej wodzie przez 5-7 minut
Krok 13:
Gotową gałkę łapiemy łyżką cedzakową
Krok 14:
Uważa się, że Galushki są o kilka wspanialsze... Specjalnie porównałem Galushki gotowane na oba sposoby. Po lewej stronie jest ten, który jest gotowany na parze, po prawej-w rondlu. Wydawało mi się, że są takie same, jedyna galushka, która jest gotowana na parze, ma bardziej regularny kształt. Ale może to są cechy mojego garnka do gotowania na parze? Wypróbuj oba sposoby, aby porównać!
Krok 15:
Do każdej ugotowanej partii gałek dodajemy mały kawałek masła, aby gałek się nie sklejał. Naczynia z gałushkami są okresowo wstrząsane. Wkładam Gałuszki do dużego glinianego garnka i przykrywam pokrywką, aby Gałuszki zatrzymywały ciepło i w razie potrzeby można je upiec w piekarniku. Oczywiście Galushki można już jeść w tej formie, ale o wiele smaczniej jest podawać je z dressingiem
Krok 16:
A do dressingu potrzebujemy: trochę gotowanego kurczaka, cebuli, marchwi, czosnku, podcherevok (lub smalcu z warstwą mięsa lub tłustej wieprzowiny), podoba mi się ta konkretna część, ponieważ jest mniej tłusta - powiedziałbym, że jest to coś pomiędzy smalcem a mięsem
Krok 17:
Potrzebujemy również bulionu, w którym gotowano kurczaka i trochę kwaśnej śmietany
Krok 18:
Kroimy Podchorążki na dowolne kawałki
Krok 19:
Smażyć na patelni, aby tłuszcz trochę się roztopił
Krok 20:
W międzyczasie pokrój cebulę, marchewkę na trzy
Krok 21:
Solenie (smalec, mięso)
Krok 22:
Dodaj świeżo zmielony czarny pieprz
Krok 23:
Po lekkim usmażeniu dodaj posiekaną cebulę
Krok 24:
Następnie startą marchewkę, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 5-7 minut
Krok 25:
Następnie tutaj przepuszczamy czosnek przez prasę. Muszę powiedzieć, że na tym etapie w kuchni jest niesamowity aromat i najprawdopodobniej dom już przybiegł, aby zobaczyć, jak to pachnie)))
Krok 26:
Dodaj gotowanego kurczaka
Krok 27:
Wlać bulion
Krok 28:
Dodaj śmietanę, możesz dodać trochę soli do smaku
Krok 29:
Dusimy pod pokrywką przez kolejne 5 minut, skupiamy się na podcięciu, powinno stać się miękkie. Istnieje wiele opcji dressingu: mięso mielone + cebula + marchew + czosnek + bulion+śmietana, kurczak+cebula+marchew+czosnek+.... smalec smażyć na skwarki + cebulę+.... mięso + cebula+... Wybierz ten, który Ci się podoba!
Krok 30:
Galushki podlewamy dressingiem i podajemy do stołu! Możesz iść dalej i piec w tym garnku przez kolejne 20 minut. Ale dla mnie jest już bardzo, bardzo smaczny!
Krok 31:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Sól kuchenna - 0 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Podchorążych wieprzowy - 630 kcal/100g