połtawskie Gałuszki

cały smak ukraińskiej kuchni na twoim stole! Proste, smaczne, satysfakcjonujące! Pochodzę z Ukrainy, ponadto moi rodzice studiowali i poznali się w Połtawie, więc nie mogłem spokojnie przejść obok tego dania! Wiele osób wie, że w Połtawie wzniesiono pomnik galushkom, co oznacza, że w tym naczyniu jest coś takiego... Chociaż oczywiście próbowałem tego dania wcześniej, postanowiłem go ugotować po raz pierwszy! Starałem się gotować Galushki tak, jak kochają je w zwykłych ukraińskich rodzinach i jak kochają w moim. Jak powiedział mój mąż, ukraińskie pierogi)
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 7 g
tłuszcze 32 % 12 g
węglowodany 50 % 19 g
210 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Niezbędne składniki do ciasta

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej 2-3 części całej mąki do kefiru, wymieszaj

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj sodę i sól

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj resztę mąki, pozostawiając około 0,5 szklanki do posypania stołu

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto powinno okazać się miękkie, lepkie, niezbyt strome, aby można było z nim pracować w przyszłości, o konsystencji zbliżonej do ciast kefirowych. Ciasto odpoczywamy przez 20 minut, w tym czasie gluten w mące pęcznieje

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po określonym czasie obficie posyp stół mąką, weź część ciasta i uformuj z niego kiełbasę o grubości około 2 cm

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój kiełbasę na kawałki o grubości 2 cm

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie gotuj Galushki. Można to zrobić na dwa sposoby

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na parze (jako parowiec używam multicookera, ustawiając żądany tryb)

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy woda się zagotuje, ustawiamy stojak do gotowania na parze, uprzednio nasmarowany olejem roślinnym, kładziemy go w odległości od siebie, ponieważ zwiększają rozmiar

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotuj na parze przez 7 minut

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Lub gotuj Gałuszki w osolonej wodzie przez 5-7 minut

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotową gałkę łapiemy łyżką cedzakową

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Uważa się, że Galushki są o kilka wspanialsze... Specjalnie porównałem Galushki gotowane na oba sposoby. Po lewej stronie jest ten, który jest gotowany na parze, po prawej-w rondlu. Wydawało mi się, że są takie same, jedyna galushka, która jest gotowana na parze, ma bardziej regularny kształt. Ale może to są cechy mojego garnka do gotowania na parze? Wypróbuj oba sposoby, aby porównać!

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Do każdej ugotowanej partii gałek dodajemy mały kawałek masła, aby gałek się nie sklejał. Naczynia z gałushkami są okresowo wstrząsane. Wkładam Gałuszki do dużego glinianego garnka i przykrywam pokrywką, aby Gałuszki zatrzymywały ciepło i w razie potrzeby można je upiec w piekarniku. Oczywiście Galushki można już jeść w tej formie, ale o wiele smaczniej jest podawać je z dressingiem

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    A do dressingu potrzebujemy: trochę gotowanego kurczaka, cebuli, marchwi, czosnku, podcherevok (lub smalcu z warstwą mięsa lub tłustej wieprzowiny), podoba mi się ta konkretna część, ponieważ jest mniej tłusta - powiedziałbym, że jest to coś pomiędzy smalcem a mięsem

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Potrzebujemy również bulionu, w którym gotowano kurczaka i trochę kwaśnej śmietany

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Kroimy Podchorążki na dowolne kawałki

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Smażyć na patelni, aby tłuszcz trochę się roztopił

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    W międzyczasie pokrój cebulę, marchewkę na trzy

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Solenie (smalec, mięso)

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Dodaj świeżo zmielony czarny pieprz

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Po lekkim usmażeniu dodaj posiekaną cebulę

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Następnie startą marchewkę, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 5-7 minut

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Następnie tutaj przepuszczamy czosnek przez prasę. Muszę powiedzieć, że na tym etapie w kuchni jest niesamowity aromat i najprawdopodobniej dom już przybiegł, aby zobaczyć, jak to pachnie)))

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Dodaj gotowanego kurczaka

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Wlać bulion

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Dodaj śmietanę, możesz dodać trochę soli do smaku

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Dusimy pod pokrywką przez kolejne 5 minut, skupiamy się na podcięciu, powinno stać się miękkie. Istnieje wiele opcji dressingu: mięso mielone + cebula + marchew + czosnek + bulion+śmietana, kurczak+cebula+marchew+czosnek+.... smalec smażyć na skwarki + cebulę+.... mięso + cebula+... Wybierz ten, który Ci się podoba!

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Galushki podlewamy dressingiem i podajemy do stołu! Możesz iść dalej i piec w tym garnku przez kolejne 20 minut. Ale dla mnie jest już bardzo, bardzo smaczny!

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Sól kuchenna - 0   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Podchorążych wieprzowy - 630   kcal/100g

Podobne przepisy