dżem dyniowy o smaku pomarańczowym

lepki, jasny i bardzo aromatyczny dżem z lekką kwaskowatością. Smacznie. Pożyteczny. Magazyn witamin. Pyszny i zdrowy dżem z dyni. W ogóle nie ma zapachu i smaku dyni. Pachnie pomarańczami. Przepis dla tych, którzy nie lubią dyni.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 7 % 3 g
węglowodany 90 % 37 g
176 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dynia

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i pokrój dynię

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zgasić

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Skórka pomarańczowa

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Świeży pomarańczowy

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dynia z sokiem pomarańczowym

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Orzechy włoskie

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Orzechy mielone

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowy dżem

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Orzechy, gałka muszkatołowa, cynamon

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowy dżem orzechowy

obierz dynię i pokrój na kawałki.
Złóż kocioł, dodaj 100 g soku pomarańczowego i rozpal mały ogień.

gdy dynia jest gotowana na parze, zmiażdż ją tłuczkiem.
dodaj skórkę z jednej pomarańczy i jednej cytryny do dyni.
dodaj cukier i sok ze wszystkich pomarańczy i cytryn.

po ugotowaniu gotuj przez 20 minut. Wyjmij kocioł z pieca na godzinę.
gotuj ponownie przez 20 minut po ugotowaniu. Odstawić na godzinę.
W zasadzie dżem jest gotowy. Jest koloru pomarańczowego.
ale chciałem dostać ciemną galaretkę z dżemem i powtórzyłem procedurę kilka razy.

pozwól dżemowi trochę ostygnąć.
po pół godzinie wlej dżem do słoików.
należy pamiętać, że po ochłodzeniu dżem gęstnieje jeszcze bardziej.
jeśli potrzebujesz dżemu z orzechami, wlej zmielone orzechy, trochę cynamonu i gałki muszkatołowej do słoika. Wlej trochę dżemu, wszystko dobrze wymieszaj. Napełnij słoik i ostatecznie wymieszaj dżem.

jak na mój gust dżem orzechowy jest smaczniejszy i bardziej oryginalny, choć kaloryczny, ale mój lubi dżem bez orzechów. Dlatego mamy dwa rodzaje dżemu dyniowego z pomarańczami. I oba są dobre na swój sposób.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy