skład / składniki
gotowanie krok po kroku
obierz dynię i pokrój na kawałki.
Złóż kocioł, dodaj 100 g soku pomarańczowego i rozpal mały ogień.
gdy dynia jest gotowana na parze, zmiażdż ją tłuczkiem.
dodaj skórkę z jednej pomarańczy i jednej cytryny do dyni.
dodaj cukier i sok ze wszystkich pomarańczy i cytryn.
po ugotowaniu gotuj przez 20 minut. Wyjmij kocioł z pieca na godzinę.
gotuj ponownie przez 20 minut po ugotowaniu. Odstawić na godzinę.
W zasadzie dżem jest gotowy. Jest koloru pomarańczowego.
ale chciałem dostać ciemną galaretkę z dżemem i powtórzyłem procedurę kilka razy.
pozwól dżemowi trochę ostygnąć.
po pół godzinie wlej dżem do słoików.
należy pamiętać, że po ochłodzeniu dżem gęstnieje jeszcze bardziej.
jeśli potrzebujesz dżemu z orzechami, wlej zmielone orzechy, trochę cynamonu i gałki muszkatołowej do słoika. Wlej trochę dżemu, wszystko dobrze wymieszaj. Napełnij słoik i ostatecznie wymieszaj dżem.
jak na mój gust dżem orzechowy jest smaczniejszy i bardziej oryginalny, choć kaloryczny, ale mój lubi dżem bez orzechów. Dlatego mamy dwa rodzaje dżemu dyniowego z pomarańczami. I oba są dobre na swój sposób.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g