ogórki kiszone z cukinią na zimę

przepis na marynowanie ogórków i cukinii w litrowych słoikach. Przez całe lato w naszym kraju rosną ogórki i cukinia – najbardziej bezpretensjonalne warzywa w naszym regionie. Z nich robię różne preparaty na zimę. Dziś chcę zaoferować przepis na kiszone ogórki i cukinię, zamknięte razem.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
25 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do zszywania warzyw-sterylizuj słoiki litrowe w wygodny dla Ciebie sposób-w piekarniku, kuchence mikrofalowej lub trzymając je nad parą, gotuj żelazne pokrywki przez 2-3 minuty, dokładnie umyj warzywa. Na jeden litrowy słoik potrzebujesz 3 ogórków i 1 cukinii. Warzywa przygotowujemy w następujący sposób: ogórki i cukinię kroimy po obu stronach, następnie kroimy cukinię wzdłuż ogórka i kroimy na 4 części

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Resztę kroimy w pierścienie, marchewki kroimy w cienkie pierścienie, czerwoną lub żółtą paprykę w paski, obieramy czosnek. W wysterylizowanych słoikach wkładamy gałązki pietruszki i koperku, kilka pierścieni marchwi, paski papryki i szczypiorek. Cukinię i ogórki ustawiamy pionowo, naprzemiennie. Pionowo do słoika stają się 3 ogórki i 3 pionowe części cukinii i 1 czwarta część cukinii, zmieszana na środku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ponieważ słoik nie jest w pełni wypełniony, wypełniamy go pokrojonymi w plasterki cukinią, a jeśli są małe ogórki. Na wierzchu kładziemy również marchewkę, paprykę i czosnek. Więc wypełniamy wszystkie banki. Napełnij słoiki z warzywami wrzącą wodą, zamknij je żelaznymi pokrywkami i pozostaw na 15 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj marynatę (zwiększyłem składniki do przygotowania marynaty 2 razy): dodaj sól i cukier do wody i umieść na kuchence, gdy marynata gotuje się przez 3 minuty, wlej ocet i gotuj przez kolejną 1 minutę. Spuść wodę ze słoików, dodaj wszystkie przyprawy i zalej wrzącą marynatą. Natychmiast zwiń, odwróć do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzony przedmiot wyjmujemy do piwnicy lub przechowujemy w spiżarni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kiszone ogórki z cukinią są gotowe na zimę! Smacznej zimy!

ze wszystkich możliwych półfabrykatów bardzo lubię różne warzywa. Często zamykam ogórki pomidorami, dziś chcę zaoferować udany przepis na marynowanie ogórków z cukinią na zimę w litrowych słoikach razem. Spróbuj - bardzo smaczne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy