skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do zszywania warzyw-sterylizuj słoiki litrowe w wygodny dla Ciebie sposób-w piekarniku, kuchence mikrofalowej lub trzymając je nad parą, gotuj żelazne pokrywki przez 2-3 minuty, dokładnie umyj warzywa. Na jeden litrowy słoik potrzebujesz 3 ogórków i 1 cukinii. Warzywa przygotowujemy w następujący sposób: ogórki i cukinię kroimy po obu stronach, następnie kroimy cukinię wzdłuż ogórka i kroimy na 4 części
Krok 2:

Resztę kroimy w pierścienie, marchewki kroimy w cienkie pierścienie, czerwoną lub żółtą paprykę w paski, obieramy czosnek. W wysterylizowanych słoikach wkładamy gałązki pietruszki i koperku, kilka pierścieni marchwi, paski papryki i szczypiorek. Cukinię i ogórki ustawiamy pionowo, naprzemiennie. Pionowo do słoika stają się 3 ogórki i 3 pionowe części cukinii i 1 czwarta część cukinii, zmieszana na środku.
Krok 3:

Ponieważ słoik nie jest w pełni wypełniony, wypełniamy go pokrojonymi w plasterki cukinią, a jeśli są małe ogórki. Na wierzchu kładziemy również marchewkę, paprykę i czosnek. Więc wypełniamy wszystkie banki. Napełnij słoiki z warzywami wrzącą wodą, zamknij je żelaznymi pokrywkami i pozostaw na 15 minut.
Krok 4:

Przygotuj marynatę (zwiększyłem składniki do przygotowania marynaty 2 razy): dodaj sól i cukier do wody i umieść na kuchence, gdy marynata gotuje się przez 3 minuty, wlej ocet i gotuj przez kolejną 1 minutę. Spuść wodę ze słoików, dodaj wszystkie przyprawy i zalej wrzącą marynatą. Natychmiast zwiń, odwróć do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzony przedmiot wyjmujemy do piwnicy lub przechowujemy w spiżarni.
Krok 5:

Kiszone ogórki z cukinią są gotowe na zimę! Smacznej zimy!
ze wszystkich możliwych półfabrykatów bardzo lubię różne warzywa. Często zamykam ogórki pomidorami, dziś chcę zaoferować udany przepis na marynowanie ogórków z cukinią na zimę w litrowych słoikach razem. Spróbuj - bardzo smaczne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g


