Syrop z aronii na zimę

po prostu dodaj wodę, a pyszny kompot jest gotowy! Taki syrop można przygotować na zimę, aby na jego bazie przygotować kompoty dla całej rodziny. Syrop można również wykorzystać do impregnacji ciastek czekoladowych. Aromatyczny syrop o charakterystycznym bogatym smaku aronii.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 23 g
91 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić syrop na zimę? Przygotuj wszystkie składniki na syrop. Możesz użyć zarówno świeżej, jak i mrożonej aronii (Aronia naukowa). Liście wiśni należy wcześniej umyć pod bieżącą wodą. Są potrzebne, aby nadać przyszłemu syropowi charakterystyczny smak i aromat.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na patelni włóż liście wiśni i wlej wodę. Umieść garnek na średnim ogniu i zagotuj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj kwas cytrynowy i wymieszaj mieszaninę. Kwas cytrynowy można zastąpić łyżeczką świeżo wyciśniętego soku z cytryny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie przenieś owoce aronii na patelnię. Wymieszać. Ogień jest średni. Uważaj na sok z aronii! Ma niezwykle trwały niebiesko-fioletowy pigment. Jeśli sok dostanie się na powierzchnię roboczą, natychmiast wytrzyj go wilgotną szmatką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po ugotowaniu gotuj syrop przez kolejne 5 minut. Po tym momencie nie potrzebujemy już liści i jagód: oddali wszystko, czego potrzebujemy do syropu. Łyżką cedzakową usuń liście i jagody. Jagody można wykorzystać w przyszłości na przykład do dżemu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do czystego syropu dodaj granulowany cukier i wymieszaj. Gotuj syrop na średnim ogniu, aż ziarna cukru się rozpuszczą. Zajęło mi to 10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W tym czasie musisz umyć i wysterylizować butelki (lub słoiki) w dowolny dogodny sposób. Robię to. Wlewam do każdego centymetra zwykłej wody z kranu i podgrzewam w kuchence mikrofalowej przez 3 minuty przy mocy 800 watów. Woda powinna się zagotować. Liczyłem na dwie butelki, ale dostałem tylko jedną gotowego syropu. Wystarczy zalać pokrywkę wrzącą wodą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gorący syrop wlać chochlą do butelki. Wygodnie jest to zrobić za pomocą lejka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Owinąć butelkę grubym kocem i pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Syrop można przechowywać przez całą zimę w temperaturze pokojowej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Z takiego syropu hoduję kompot. Na standardową szklankę wody biorę 1 łyżkę.l syrop. Okazuje się, że jest pyszny jesienią!

świetny syrop o charakterystycznym cierpkim smaku. Z podanej ilości składników powstała jedna butelka 0,3 l. dla mnie ta ilość wystarczy na około 3,5-4 L.kompot.

czyli różnica jest kolosalna! Gdybym zamknął kompot na zimę, musiałbym użyć co najmniej 3 litrowych puszek. A z syropem tylko jedna mała butelka! Wydaje mi się, że sens zwijania nadmiaru wody i zajmowania miejsca w spiżarni znika całkowicie.

powodzenia!

pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Liście wiśni - 0   kcal/100g
  • Aronia - 52   kcal/100g

Podobne przepisy