Sałatka z buraków

jasna i pyszna sałatka na świąteczną ucztę. Sałatka wygląda bardzo pięknie na stole i natychmiast przyciąga uwagę gości. Nie trzeba go mieszać, każdy sektor to gotowa przekąska doprawiona majonezem. Ta sałatka smakuje jak winegret. W różnych odmianach sałatka ta jest przygotowywana z dodatkiem innych produktów, na przykład gotowanego mięsa, kiełbasy, groszku lub kukurydzy. Buraki, podobnie jak marchew, nie mogą być gotowane.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 52 % 12 g
węglowodany 39 % 9 g
154 kcal
IG: 78 / 0 / 22

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Bierzemy wymaganą ilość produktów do sałatki zgodnie z listą i przygotowujemy je-myjemy i myjemy warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obrane buraki wkładamy do rondla z wodą i gotujemy na kuchence. Jeśli buraki są młode, jak w tym przypadku, wystarczy 30 minut, aby były gotowe.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Fasolę szparagową kroimy na kawałki i wkładamy do rondla.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Napełnij fasolę szparagową wodą, lekko solą, zagotuj i gotuj przez 5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odcedź wodę z gotowanej fasoli szparagowej i przenieś ją do miski, aby ostygła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój ziemniaki w małe paski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłożyć pokrojone ziemniaki na rozgrzanym oleju roślinnym na patelni i smażyć na dużym ogniu, ciągle mieszając.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ziemniaki po 5 minutach solimy i smażymy przez kolejne 5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po 5 minutach wyciśnij czosnek do ziemniaków przez prasę, wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ziemniaki smażone z czosnkiem są przenoszone z patelni na talerz.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po pół godzinie zdejmij patelnię z burakami z ognia, spuść wrzącą wodę i schłodź pod zimną wodą.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podczas gdy buraki stygną, trzy marchewki na drobnej tarce.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Startą marchewkę doprawiamy 2 łyżkami.l majonez, wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Drobno posiekaj kapustę nożem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posiekaną kapustę lekko posolić, wystarczy szczypta soli i wymieszać rękami.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posiekaną kapustę, podobnie jak marchewkę, doprawiamy majonezem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Doprawiamy również gotowaną fasolę szparagową majonezem.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Zetrzyj schłodzone buraki na grubej tarce.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Doprawiamy starte buraki majonezem.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Przystępujemy do dekoracji sałatki. Na środku dużego płaskiego naczynia kładziemy smażone ziemniaki ze zjeżdżalnią.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Wokół ziemniaków ostrożnie układamy przygotowane składniki w sektorach, tworząc je ze zjeżdżalniami.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Układamy te same slajdy symetrycznie naprzeciw siebie.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Udekoruj uformowaną sałatkę liśćmi bazylii i natychmiast podawaj. Przed użyciem sałatkę można wymieszać, ale można ją zbierać stopniowo z każdego sektora i mieszać już na talerzu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal / 100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal / 100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Fasola szparagowa - 47   kcal / 100g

Podobne przepisy