lecho z pieprzu bez octu na zimę

Delikatna sałatka warzywna na zimę bez kwaskowatości związanej z octem! Lecho to dość popularna przekąska. Doskonale uzupełni gorące, udekorowane. Ale nie każdy może go często spożywać ze względu na obecność octu i problemy żołądkowo-jelitowe lub trzustkowe. Ale są przepisy na lecho bez octu.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
26 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Warzywa dokładnie umyć i wysuszyć. Papryka do lecho może być używana w różnych kolorach, aby przystawka była jasna, kolorowa i piękna. W papryce wycinamy łodygę ze strąkiem nasion, miąższ kroimy w cienkie, niezbyt długie paski.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pomidory do takiego zbioru można stosować duże i mięsiste, które nie nadają się do konserwacji jako całości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pomidory kroimy w plastry lub kawałki o niezbyt dużych rozmiarach i grubości około 0,5 cm, wycinamy miejsce mocowania łodygi w owocach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obieramy cebulę z łuski i kroimy nożem z piórami lub kostkami, które lubią bardziej. Na oleju roślinnym pozostaw cebulę na 5 minut, powinna stać się miękka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotowane warzywa wkładamy do emaliowanej patelni. Dodaj sól, czarny pieprz, wlej 2-3 łyżki wody, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut od momentu wrzenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Papryka powinna pozostać chrupiąca. Po sterylizacji przedmiotu obrabianego pieprz osiągnie pożądany stan. Umyj puszki roztworem sody i sterylizuj w jeden z wygodnych sposobów: w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Myjemy pokrywki i gotujemy, suszymy. Gotującą się masą warzywną napełniamy przygotowane słoiki do ramion, wlewamy warzywa do słoików sokiem warzywnym z patelni, aby nie było pustek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść słoiki z warzywami w rondlu wypełnionym wodą. Na dnie patelni pod słoikami kładziemy szmatkę, aby szkło na słoikach nie pękło po podgrzaniu. Sterylizujemy słoiki o pojemności 1 litra z sałatką warzywną przez około 40 minut. Pod koniec sterylizacji zwijamy słoiki pokrywkami. Pozwól im ostygnąć do góry nogami pod "futrem" i przechowuj w chłodnym miejscu. Nawet bez octu lecho jest przechowywane przez długi czas, a sałatka smakuje delikatnie, bez kwaśności. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy