skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Warzywa dokładnie umyć i wysuszyć. Papryka do lecho może być używana w różnych kolorach, aby przystawka była jasna, kolorowa i piękna. W papryce wycinamy łodygę ze strąkiem nasion, miąższ kroimy w cienkie, niezbyt długie paski.
Krok 2:
Pomidory do takiego zbioru można stosować duże i mięsiste, które nie nadają się do konserwacji jako całości.
Krok 3:
Pomidory kroimy w plastry lub kawałki o niezbyt dużych rozmiarach i grubości około 0,5 cm, wycinamy miejsce mocowania łodygi w owocach.
Krok 4:
Obieramy cebulę z łuski i kroimy nożem z piórami lub kostkami, które lubią bardziej. Na oleju roślinnym pozostaw cebulę na 5 minut, powinna stać się miękka.
Krok 5:
Przygotowane warzywa wkładamy do emaliowanej patelni. Dodaj sól, czarny pieprz, wlej 2-3 łyżki wody, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut od momentu wrzenia.
Krok 6:
Papryka powinna pozostać chrupiąca. Po sterylizacji przedmiotu obrabianego pieprz osiągnie pożądany stan. Umyj puszki roztworem sody i sterylizuj w jeden z wygodnych sposobów: w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Myjemy pokrywki i gotujemy, suszymy. Gotującą się masą warzywną napełniamy przygotowane słoiki do ramion, wlewamy warzywa do słoików sokiem warzywnym z patelni, aby nie było pustek.
Krok 7:
Umieść słoiki z warzywami w rondlu wypełnionym wodą. Na dnie patelni pod słoikami kładziemy szmatkę, aby szkło na słoikach nie pękło po podgrzaniu. Sterylizujemy słoiki o pojemności 1 litra z sałatką warzywną przez około 40 minut. Pod koniec sterylizacji zwijamy słoiki pokrywkami. Pozwól im ostygnąć do góry nogami pod "futrem" i przechowuj w chłodnym miejscu. Nawet bez octu lecho jest przechowywane przez długi czas, a sałatka smakuje delikatnie, bez kwaśności. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g