kompot jabłkowy z jabłek 3 litrowy słoik na zimę

pyszny słodki kompot jest dobry nie tylko zimą! Jesień to czas zbiorów warzyw, owoców, jagód. W tym okresie wszystkie gospodynie domowe uzbrajają się w wysterylizowane słoiki i zaczynają przygotowywać zapasy na zimę. Podzielę się z wami prostym i pysznym przepisem na kompot jabłkowy na zimę, który uwielbiają moje domowe.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 7 g
32 kcal
IG: 43 / 0 / 57

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 31 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować kompot jabłkowy w trzylitrowym słoiku? Przede wszystkim przygotuj wszystko, czego potrzebujesz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Liczba jabłek i wody jest przybliżona i będzie zależeć od soczystości jabłek, a także od chęci zrobienia kompotu o różnym nasyceniu. Wybierz owoce, które nie są bardzo duże, średniej wielkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Najpierw dokładnie umyj przygotowane jabłka i słoik.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Napełnij słoik 1/2 jabłkami (wypełniłem trochę więcej niż połowę - zimą taki kompot można rozcieńczyć). Minimalna ilość moim zdaniem to 1/3 objętości puszki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz zagotuj wodę i zalej słoik jabłek wrzącą wodą do góry. Pozostaw słoik jabłek do zaparzenia na noc.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnego dnia poziom wody w słoiku zmniejszy się, ponieważ owoce wchłoną część wody (to, ile wchłoną, zależy tylko od soczystości lub suchości owoców). Wlej przegotowaną wodę aż do krawędzi.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz spuść płyn ze słoika na patelnię.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj cukier do tego płynu i zagotuj syrop.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej jabłka wrzącym syropem i zwiń słoik żelazną pokrywką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Odwróć słoik do góry nogami, zawiń go w ciepły koc i pozostaw w tej formie, aż całkowicie ostygnie. Następnie wyjmij słoiki z kompotem w chłodne miejsce: piwnicę lub spiżarnię. Po około miesiącu kompot można otworzyć i wypić.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smacznego!

moi domownicy używają tylko niektórych rodzajów skrętów do jedzenia i najczęściej jest to coś słodkiego: dżem i różne kompoty, to ja je najczęściej zbieram.

kompot jabłkowy w trzylitrowym słoiku nie jest trudny do przygotowania, ale na pewno zadowoli zimą. Ponieważ zawsze mam wiele takich półfabrykatów, zdarza się, że w spiżarni brakuje miejsca na puszki. Mój hack życia: aby zaoszczędzić miejsce, wymyśliłem bardziej skoncentrowany kompot-napełniam słoik nie o jedną trzecią, jak w pierwotnej wersji, ale o połowę. Więc oszczędzam zbiory, a puszki z półfabrykatami są mniejsze. A kiedy przychodzi czas na otwarcie słoika z kompotem, po prostu rozcieńczam go trochę przegotowaną wodą, doprowadzając do pożądanego stężenia.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać obrabianemu przedmiotowi nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy