skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotujemy wszystkie niezbędne składniki sałatki. Filet z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie do miękkości - około 25 zagnieceń, odstawiamy do ostygnięcia, drobno siekamy na włóknach. Jajka gotujemy na twardo przez 10 minut, chłodzimy w zimnej wodzie, czyścimy, kroimy w kostkę lub przepuszczamy przez specjalny sitko. Trzy sery na grubej tarce. Pomidor i paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Obierz czosnek.
Krok 2:
Weź pierścień sałatkowy, za pomocą którego uformujemy sałatkę. Mam pierścień o średnicy 10 cm, zrobiłam 2 porcje sałatek. Jeśli zrobisz jedną dużą sałatkę, weź pierścień o średnicy 17-20 cm, ale nie więcej, aby sałatka nie okazała się płaska. Pierwsza warstwa to kurczak - dla wygody natychmiast mieszamy go z majonezem i czarnym pieprzem. Rozłóż i dobrze ubij widelcem, aby warstwa się utrwaliła.
Krok 3:
Druga warstwa to świeże pomidory, które należy posolić, posypać posiekanym czosnkiem, posmarować majonezem i dobrze zagęścić. Weź majonez o zawartości tłuszczu 50%, nie mniej.
Krok 4:
Rozłóż jajka trzecią warstwą, posmaruj majonezem i ubij widelcem. Jajka lepiej używać w domu, z charakterystycznym pomarańczowym odcieniem - są piękniejsze i smaczniejsze niż kupione w sklepie.
Krok 5:
Czwarta warstwa to papryka. Wybrałem czerwony, z nim sałatka okazuje się jaśniejsza niż na przykład z żółtą. Również mocno go układamy i smarujemy majonezem.
Krok 6:
Ostatnia warstwa końcowa to twardy ser. Wystarczy posypać nim sałatkę na wierzchu. Włóż sałatkę do lodówki na 1 godzinę. W tym czasie zostanie nasycony i nabierze pożądanego kształtu. Usuwamy pierścień sałatkowy i dekorujemy.
Krok 7:
Do dekoracji użyłam fioletowej kokardki. Odciąłem czwartą część cebuli i pokroiłem ją w paski, okazało się, że płatki utknąłem na samym środku sałatki, przedstawiając kwiat.
Sałatka warstwowa z oryginalnym wystrojem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal / 100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" o zawartości tłuszczu 45% - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal / 100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal / 100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g