Sałatka Aster z kurczakiem

wykwintna sałatka z dekoracją asterową. Wszystkie warstwy w sałatce doskonale łączą się ze sobą pod względem smaku. Dzięki obecności w nim świeżych warzyw okazuje się soczysty i wcale nie mdły, pomimo obecności w nim majonezu. Taka elegancka sałatka ozdobi każdą uroczystość i stanie się atrakcją wakacji. Przygotowanie nie jest trudne, wygląda królewsko.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 12 g
tłuszcze 55 % 18 g
węglowodany 9 % 3 g
209 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotujemy wszystkie niezbędne składniki sałatki. Filet z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie do miękkości - około 25 zagnieceń, odstawiamy do ostygnięcia, drobno siekamy na włóknach. Jajka gotujemy na twardo przez 10 minut, chłodzimy w zimnej wodzie, czyścimy, kroimy w kostkę lub przepuszczamy przez specjalny sitko. Trzy sery na grubej tarce. Pomidor i paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Obierz czosnek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź pierścień sałatkowy, za pomocą którego uformujemy sałatkę. Mam pierścień o średnicy 10 cm, zrobiłam 2 porcje sałatek. Jeśli zrobisz jedną dużą sałatkę, weź pierścień o średnicy 17-20 cm, ale nie więcej, aby sałatka nie okazała się płaska. Pierwsza warstwa to kurczak - dla wygody natychmiast mieszamy go z majonezem i czarnym pieprzem. Rozłóż i dobrze ubij widelcem, aby warstwa się utrwaliła.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Druga warstwa to świeże pomidory, które należy posolić, posypać posiekanym czosnkiem, posmarować majonezem i dobrze zagęścić. Weź majonez o zawartości tłuszczu 50%, nie mniej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż jajka trzecią warstwą, posmaruj majonezem i ubij widelcem. Jajka lepiej używać w domu, z charakterystycznym pomarańczowym odcieniem - są piękniejsze i smaczniejsze niż kupione w sklepie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Czwarta warstwa to papryka. Wybrałem czerwony, z nim sałatka okazuje się jaśniejsza niż na przykład z żółtą. Również mocno go układamy i smarujemy majonezem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ostatnia warstwa końcowa to twardy ser. Wystarczy posypać nim sałatkę na wierzchu. Włóż sałatkę do lodówki na 1 godzinę. W tym czasie zostanie nasycony i nabierze pożądanego kształtu. Usuwamy pierścień sałatkowy i dekorujemy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do dekoracji użyłam fioletowej kokardki. Odciąłem czwartą część cebuli i pokroiłem ją w paski, okazało się, że płatki utknąłem na samym środku sałatki, przedstawiając kwiat.

Sałatka warstwowa z oryginalnym wystrojem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal / 100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" o zawartości tłuszczu 45% - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal / 100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal / 100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy