sok ze świeżych czerwonych pomidorów z solą

gęsty sok pomidorowy to najlepszy preparat na zimę! Zawsze zamykam sok pomidorowy tylko w ten sposób, podoba mi się to, że sok jest gęsty, z miąższem i nie trzeba go pasteryzować. Spróbuj, ponieważ sok pomidorowy zimą to prawdziwe znalezisko!
Sarka @Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 4 g
23 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 50 min

umyj pomidory, na powierzchni skóry wykonujemy nacięcie w kształcie krzyża, zalej pomidory wrzącą wodą, a następnie lodowatą wodą. Po przeprowadzonej manipulacji usuń skórę, pokrój miąższ na ćwiartki.

następnie posiekaj pomidory za pomocą blendera (możesz przejść przez maszynę do mięsa). Powstałą masę pomidorową podpalamy, dodajemy sól, doprowadzamy do wrzenia. Gotuj sok przez 20 minut, podczas gotowania pamiętaj, aby usunąć pianę.

umyj słoiki, sterylizuj w piekarniku (lub możesz trzymać je nad parą), przykryj pokrywki wrzącą wodą. Wlej wrzący sok pomidorowy do wysterylizowanych słoików, zwiń przygotowane pokrywki, odwróć do góry nogami, zawiń w ciepły koc i pozostaw na 20-24 godziny.

przechowujemy puste miejsca w piwnicy lub spiżarni.

to wszystko! Pachnący Barszcz zimą masz gwarancję!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy