skład / składniki
metoda gotowania
umyj pomidory, na powierzchni skóry wykonujemy nacięcie w kształcie krzyża, zalej pomidory wrzącą wodą, a następnie lodowatą wodą. Po przeprowadzonej manipulacji usuń skórę, pokrój miąższ na ćwiartki.
następnie posiekaj pomidory za pomocą blendera (możesz przejść przez maszynę do mięsa). Powstałą masę pomidorową podpalamy, dodajemy sól, doprowadzamy do wrzenia. Gotuj sok przez 20 minut, podczas gotowania pamiętaj, aby usunąć pianę.
umyj słoiki, sterylizuj w piekarniku (lub możesz trzymać je nad parą), przykryj pokrywki wrzącą wodą. Wlej wrzący sok pomidorowy do wysterylizowanych słoików, zwiń przygotowane pokrywki, odwróć do góry nogami, zawiń w ciepły koc i pozostaw na 20-24 godziny.
przechowujemy puste miejsca w piwnicy lub spiżarni.
to wszystko! Pachnący Barszcz zimą masz gwarancję!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g