domowy ketchup z koncentratu pomidorowego

Chcesz poznać skład keczupu? Przygotuj go w domu z prostych potraw! Zwykle w keczupie znajduje się masa stabilizatorów, barwników, słodzików i zakwaszaczy (a następnie przyperczaczy, podostrzaczy...), które nie są całkowicie naturalnego pochodzenia. E-dodatki, konserwanty i inne są w prawie wszystkim, co kupujemy w sklepie. Dlatego najlepiej gotować wszystko w domu - zarówno zdrowie jest w porządku,jak i oszczędności. W przypadku tego keczupu najważniejszą rzeczą jest wybór dobrej pasty pomidorowej. A potem-to zależy od małych.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 3 g
tłuszcze 5 % 1 g
węglowodany 80 % 16 g
46 kcal
IG: 69 / 0 / 31

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Oczyść cebulę i odetnij połowę. Jeśli żarówka jest duża, wystarczy ćwiartka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej łyżkę cukru do kubka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlać wrzącą wodę, wymieszać i schłodzić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż cebulę do tej samej filiżanki i przepracuj blenderem. Potrzebujemy całkowicie jednorodnej mieszanki. Jeśli Blender zostawi grudki cebuli-odcedź później tę wodę cukrowo-cebulową.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż koncentrat pomidorowy do miski i dodaj do niego sól, musztardę i przyprawy. Skład i objętość przypraw można dostosować do własnych upodobań.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Partiami dodaj wodę i wymieszaj. Jeśli lubisz gęsty keczup, będziesz potrzebować mniej wody.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Domowy keczup z koncentratu pomidorowego jest gotowy! Podawaj z mięsem, frytkami lub używaj do przygotowywania innych potraw i sosów.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy