Sałatka pekińska kapusta awokado ser

Lekka, soczysta i niesamowicie pyszna sałatka o zapachu lata! Naładuj się witaminami, przygotuj sałatkę warzywną z awokado i serem! W upalne dni taka sałatka może zastąpić pełny obiad. Można go również podawać z grillowanymi kiełbaskami, kebabami, ziemniakami i nie tylko.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 4 g
tłuszcze 56 % 10 g
węglowodany 22 % 4 g
117 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zdjęcie zawiera główne produkty, które będą potrzebne do przygotowania świeżej, smacznej sałatki witaminowej. Dokładnie umyj wszystkie warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój kapustę pekińską w paski, spraw, aby paski były cieńsze, więc będzie znacznie smaczniejszy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj liście zielonej sałaty losowo, wyślij do kapusty. Dobrze w sałacie nadają się liście sałaty, zwykła sałata liściasta, góra lodowa lub Romano.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój czerwoną cebulę w półpierścienie lub pierścienie. Zamiast czerwonej cebuli możesz wziąć szalotkę lub białą sałatkę. Odmiany te doskonale komponują się z warzywami, mają łagodniejszy smak i nie są zbyt gorzkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wyślij ogórek pokrojony w grube koła i pomidory koktajlowe do salaterki. Rozłóż niektóre pomidory i pozostaw kilka rzeczy w całości, aby sałatka wyglądała piękniej. Jeśli nie masz pod ręką wiśni, użyj zwykłych pomidorów. Weź sezonowe soczyste, mięsiste warzywa, które mają słodki smak i są bardziej aromatyczne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i pokrój owoce w drobną kostkę. Awokado można również rozgnieść na małe kawałki widelcem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój ser solankowy na kawałki o różnych rozmiarach lub rozgnieć palcami (częściej siekam go rękami). Możesz wziąć ser feta, Adyghe lub inny słony ser. Wyślij do sałatki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Drobno posiekaj warzywa i dodaj do salaterki (zwykle używam koperku i pietruszki). Sól, pieprz do smaku i polej olejem roślinnym.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wszystko dobrze wymieszaj. Posyp ziela angielskiego lub czarnego pieprzu przed podaniem według uznania. Sałatka gotowa!


jeśli stosujesz odpowiednią dietę lub dietę, koniecznie wypróbuj taką sałatkę. Przed podaniem możesz skropić sałatkę sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny lub limonki. 

zamiast oleju roślinnego możesz wziąć oliwę lub rzepak, równie dobrze komponują się ze świeżymi warzywami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Ser solankowy - 355   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy