Sałatka z młodej kapusty z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi

może zastąpić obiad, jeśli jesteś na diecie. W sezonie świeżych warzyw przygotuj sałatkę z młodej kapusty, sera mozzarella, pomidorów cherry i kukurydzy w puszkach. Sałatka jest bardzo lekka, a jednocześnie satysfakcjonująca ze względu na ser.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 6 g
tłuszcze 38 % 8 g
węglowodany 33 % 7 g
106 kcal
IG: 43 / 57 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrawy potrzebne do przygotowania sałatki warzywnej. Odcedź sok z kukurydzy w puszkach i solankę z kulek mozzarelli. Usuń zewnętrzne twarde arkusze z młodej kapusty, obierz cebulę, opłucz wszystkie warzywa i zioła pod bieżącą czystą wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj kapustę w możliwie najcieńsze paski, im mniejsza kapusta, tym smaczniejsza i bardziej soczysta będzie sałatka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pomidory koktajlowe lub mini pomidory przekrój na pół lub na ćwiartki, Wyślij do salaterki na kapustę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój kulki mozzarelli w ten sam sposób i wyślij do sałatki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój szalotkę na małe pióra lub cienkie półpierścienie (biała lub czerwona cebula również dobrze nadaje się do sałatki).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj kukurydzę w puszkach do wszystkich składników.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Drobno posiekaj warzywa. Pietruszka, zielona cebula lub koperek doskonale komponują się z kapustą i resztą składników. W razie potrzeby możesz użyć świeżej bazylii.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj sól do smaku, mieloną paprykę i dopraw sałatkę warzywem lub oliwą z oliwek.

przed podaniem dobrze wymieszaj sałatkę. Zamiast małych kulek mozzarelli możesz użyć jednej dużej, pokroić w kostkę i wysłać do salaterki.

młoda kapusta jest bardzo dobra dla ludzkiego ciała. Zawiera ogromną ilość witamin i pierwiastków śladowych. Kapusta jest w stanie usunąć toksyny z jelita, normalizując w ten sposób jego pracę.

młoda kapusta jest szczególnie przydatna w sałatkach, ponieważ nie jest poddawana obróbce cieplnej, zachowując w ten sposób wszystko, co najbardziej przydatne i cenne.

z kolei ser mozzarella zawiera tak wiele składników odżywczych, które pozytywnie wpływają przede wszystkim na włosy i skórę.
połączenie sałatki z jarmużu i sera to prawdziwa skarbnica witamin!

sałatka może być ratunkiem, gdy trzeba coś szybko ugotować.

taką sałatkę można postawić na świątecznym stole, będzie doskonałym dodatkiem do dań mięsnych i ziemniaczanych. Wygląda świątecznie, elegancko i bardzo apetycznie.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Młoda kapusta - 27   kcal/100g

Podobne przepisy